Президентът е подписал указа за премахването на частните лотарии

Президентът Румен Радев е подписал указ за обнародване на промените в Закона за хазарта, с който се премахват частните лотарии, съобщиха за "Дневник" от "Дондуков" 2. Очаква се промените да бъдат обнародвани в Държавен вестник другата седмица.

Предложените от лидера на НФСБ Валери Симеонов промени бяха приети окончателно от парламента за 21 минути без нито едно изказване на 7 февруари. Лицензите на частните хазартни оператори ще бъдат отнети след обнародване на закона в Държавен вестник. Преходен период няма да има, макар първоначалният проект да предвиждаше три месеца. Така държавата чрез "Българския спортен тотализатор" ще има монопол при организирането на лотарийни игри.

Големите печалби от частните лотарии, които според правилата на игрите се изплащат разсрочено на части, остават негарантирани, тъй като след отнемане на лицензите спечелилите на практика сами ще трябва да търсят неизплатените пари. В приетите текстове се посочва единствено, че след влизането в сила на закона неизплатените печалби се изплащат по правилата на съответната игра. Първоначално в проекта пишеше, че изплащането на печалбите трябва да се извърши до края на 2025 г., но според Валери Симеонов държавата не трябва да се меси в тези отношения.