Румен Радев отново поруга паметта на жертвите на комунизма, вместо да бъде обединител на нацията (снимки)

Стотици столичани се събраха днес пред Мемориала на жертвите на комунизма в парка на НДК, за да възпоменат 75-годишнина от най-масовото политическо убийство в България.
Пред параклиса „Св. Георги” заупокойна литургия отслужи митрополит Геврасий. Възпоменанието бе почетено от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, депутати, лидерите на БЗНС, СДС, кметът на Ловеч Корнелия Маринова, Атлантическия съвет на България и други политици и и формации.

За поредна година Румен Радев, призван по конституция да бъде обединител на нацията, отсъства от церемонията. Нямаше и никакъв знак от президентството за почит към жертвите на комунизма. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов бе разпоредил и присъствието на почетната гвардейска рота.

Председателят на парламента Цвета Карянчева изтъкна в словото си, че саморазправата с елита на нацията е бил най-кървав в България в сравнение с другите европейски държави. Нямаме обяснение, защо тук комунистите проявиха такава жестокост, въпреки, че никога не имало силно комунистическо движение, нито пък фашизъм, изтъкна Караянчева.

„За злото забравата е равна на опрощение. Днес ставаме свидетели на уж случайно изпуснати реплики и уж изречени на шега заплахи от хора, които се борят да ни накарат да забравим жертвата на комунистическия режим. Дали някой политик ще каже, че „народният съд” е бил необходимост за времето си или ще откаже да почете деня на жертвите под предлог, че съществуват различни мнения по въпроса”, попита шефът на парламента.

Репресирани от комунизма и техни наследници поставиха въпроса, кога в София ще има музей, който да разказва за жертвите на червения терор, акцентирайки, че сградата на МВР на Лъвов мост е един от символите на това мракобесие и може да бъде превърната в музей.

Лидерът на БЗНС Николай Ненчев, по случай 120 години от основаването на БЗНС и 75-години от първите смъртни присъди на така наречения Народен съд отличи със специални грамоти политзатворниците Дянко Марков, Ибрахим и Рамадан Рунтови,  Алфред Фосколо, журналистите  Даниела Горчева, Христо Христов и други общественици. Грамотите са за съхраняване на историческата памет и противодействие на продължаващото и днес задкулисно влияние на неразградените структури на комунистическия режим и кремълската пропаганда.

(Снимки: Faktor.bg)