Президентът: Шипка не е мястото, където да коментирам интригите на премиера

Скандалите са в правителството, те са много и унищожителни“, добави Румен Радев

Румен Радев

Румен Радев

Шипка не е мястото да коментирам интригите на министър-председателя, защото тук възкръсва България, която неговото управление закотви на дъното на Европа. Това заяви днес държавният глава Румен Радев на връх Шипка пред журналисти, съобщиха от Прессекретариата на държавния глава. 

Президентът беше помолен да коментира вчерашните твърдения на министър-председателя за причините за освобождаването на началника на НСО ген. Данчо Дяков. 

Скандалите са в правителството, те са много и унищожителни“, добави президентът. 

Запитан дали ще иска консултации за назначаването на новия началник на КПКОНПИ, след като досегашният беше изпратен на дипломатическа служба, Румен Радев напомни, че назначението на Пламен Георгиев за консул е изцяло решение и отговорност на министър-председателя. 

„Него трябва да питате какви са вътрешнополитическите и личните мотиви и как те кореспондират с интересите на българската дипломация и на българите зад граница, както и кое налага на министър-председателя да крие толкова далеч г-н Георгиев“, коментира още държавният глава. 

Припомняме, че вчера премиерът Бойко Борисов заяви, че шефът на Национална служба за охрана (НСО) Данчо Дяков е напуснал поста си заради "огромните скандали в президентската институция". 

Според Борисов заради "огромните скандали в президентската институция ген. Дяков е бил изритан". 

Президентът Радев обаче изложи друга версия - преди десетина дни при него дошъл ген. Дяков с молба да бъде освободен и изтъкнал лични причини, които държавният глава нямало как да не уважи. 

От НСО уточниха, че той се оттегля по свое желание и по лични причини.

Дяков е на поста от март 2018 г., назначен с одобрен от правителството указ на президента Румен Радев. Тогава той беше и удостоен с висшето офицерско звание генерал-майор. 

Преди това Дяков беше съветник на Румен Радев по военната сигурност.

Според Закона за НСО освобождаването на началника на службата се извършва от президента след съгласуване с Министерския съвет. Преди няколко дни правителството даде съгласие генерал-майор Данчо Дяков да бъде освободен от поста си от 30 август.