Съветник на Радев: В президентството не можем да изземем функциите на прокуратурата

Не бих казал, че г-н Пламен Узунов е търгувал с влияние. Оказа се, че няма такава постановка в Наказателния кодекс.  Да се каже, че някой е търгувал с влияние или е упражнил влияния, трябва да има доказателства. Това е работа на прокуратурата, ние в президентството не можем да изземем техните функции.   Това заяви секретарят на президента Румен Радев по сигурността и отбраната Стефан Янев, поканен във връзка с ветото върху промените в закона за МВР в предаването "Лице в лице" по btv. Добре е, че там вече са го разбрали.

Янев сподели, че и той си пише с всякакви хора, когато това е в интерес на работата. Винаги работел в интерес на българския бизнес.

"За мен отхвърленото вето на президента бе напълно очаквано. Президентът винаги се е ръководил от принципи и в този случай не е направил никакво отстъпление от тях. Някои неща в закона за МВР бяха оценени позитивно от него, но в същото време с промените в закона се прави дублиране на функции и правомощия на МВР и НСО".


"Когато човекът, който подлежи на охрана, си избере кой да го охранява, ще се наруши координацията, ако щете и на международно ниво. Когато аналозите на охраняваните лица от чужбина дойдат, ще им кажем ли "изберете си кой да ви охранява", добави той.