Президентският секретар: Получавам по 30 обаждания на ден за срещи с Радев, нямам представа какво ще иска човекът отсреща

Димитър Стоянов

Димитър Стоянов

„Само като се  публикува целият чат между Пламен Бобоков и Румен Радев, ще се докаже какво са си писали. Защо спецпрокуратурата публикува само част от него? Г-н Бобоков е бил част от делегация на президента в Армения. Не знам повече детайли от това, което е публикувала специализираната прокуратура. Следващата крачка на държавния глава е да изнесе целият разговор, ако обвинението не го направи. Достъп до телефона на Румен Радев има самият той. Данните може да са взети чрез технически средства“. Това заяви Димитър Стоянов, секретар на президента. 

„Аз не виждам топла връзка между Румен Радев и Пламен Бобоков. Получавам по 20-30 обаждания на ден за среща с президента. Нямам представа какво човекът отсреща ще иска. Прокуратурата показва само този чат, за да се правят манипулации. Спецпрокуратурата обаче ще остане разочарована. Всеки чист бизнес трябва да бъде подкрепян от институциите, както и от посланиците ни. Едва ли има зависимости, които се опитват да се внушат“, каза още Стоянов. 

„Предложенията за назначаване на посланици идват от МВнР. Те минават през Министерски съвет и след това отиват при президента. Предварително съгласуване има, за да не се получи конфузна ситуация. Не сме предлагали Жоро Кираджиев за посланик на Нигерия. Все още няма и подписан указ за неговото назначение. Няма нищо лошо в нормални човешки взаимоотношения в интерес на държавата. Това не е престъпление“, допълни президентският секретар. 

„Искам да разсея съмнението, с което се спекулира, че 1200 души охраняват трима. Задачите, които изпълнява НСО, са разнообразни. Охраната на първите трима не може да бъде отменена. В закона, който е прокаран, пише, че МВР и жандармерията ще охранява първите трима по чл. 20 т. 1, според която НСО отговаря за сигурността им. На практика се нарушава закона за НСО“, каза още Димитър Стоянов.