При Брекзит без сделка - статутът на българите остават неясни

Това няма да засегне българските студенти на Острова, които ще получат финансиране за образованието си

"Притесненията ни са, че при сценарий Брекзит без сделка статутът на българите във Великобритания ще бъде неясен. И вероятно ще бъде определян в зависимост от това какъв период от време са живели в страната. Но това ще се случи едва през декември 2020 г. Което означава, че от датата на напускане на ЕС дотогава ще се отвори един вакуумен период за тях."

Така коментира в студиото на "България он Еър" основателят на Българския център за социална интеграция и култура в Лондон Нишан Джингозян.

Според различни данни във Великобритания живеят между 200 и 280 хиляди българи. 120 000 от тях са работещите. Към юли тази година с изрядни документи за уседналост са 54 000. Документът дава право за пребиваване в страната, за достъп до здравеопазване и социално-осигурителната система, както и възможност за кандидатстване за британско гражданство.

"Приетите студенти, които ще заминат за Великобритания през септември, не бива да имат притеснения. Техният статус си остава непроменен, независимо какво ще се случи на 31 октомври. Ще могат да завършат своето образование и да получат финансиране за него", допълни консултантът на проект "Световно образование" Николай Христанов.

Пред Bulgaria ON AIR той отбеляза, че е изготвена стратегия за висшето образование, която цели значителни инвестиции в сферата. А международните студенти били много важна част от облика на Великобритания и икономиката на страната.

Сънародниците ни от своя страна настояват за спешни мерки, които да им помогнат, за да не се стига до ситуация, в която да трябва да пребивават незаконно, горещ телефон за информация, повече персонал в посолството ни на Острова, където вече са изпратени още двама служители.

В случай на Брекзит без сделка пък МВнР ще открие нови офиси за обслужване на граждани - в Шотландия или в Северна Ирландия.