Четири условия, при които сирийските бежанци ще съберат смелост да се върнат в родината

Над пет милиона сирийци са напуснали страната си от март 2011 г.

Сирийците, напуснали своите жилища, естествено са бягали от войната - от смъртта и разрушенията, които носи тя. Да си представим, че войната е свършила. Ще поискат ли те да се върнат по домовете си? Какво им е необходимо, за да стане връщането в родината техен свободен избор?

Над пет милиона сирийци са напуснали страната от март 2011 г., когато там избухна гражданската война. С цел да научи от какво имат нужда, за да се върнат в Сирия след приключването на бойните действия, Близкоизточният център "Карнеги" разговаря с общо 320 сирийски бежанци, живеещи днес в Ливан и Йордания. Те разказават какви условия трябва да бъдат изпълнени, за да съберат смелост да се върнат в страната си.

1. Сигурност за децата

Мнозина бежанци съвсем не са зарадвани от изгледите да останат завинаги в чужбина. Страхуват се да не изгубят своите традиции и култура. И се боят, че децата им ще бъдат подлагани на дискриминация и завинаги ще останат чужденци в новата страна.

Но още повече ги е страх от рисковете за децата им, ако се върнат в Сирия. Според доклад, публикуван неотдавна в сп. "Лансет", 25 на сто от всички загинали в Сирия през 2016 г. са деца. Данните сочат, че от началото на конфликта 14 хиляди деца са намерили смъртта в тази страна.

Повечето бежанци, с които разговаряхме, виждат в Сирия държава, където е опасно да се намираш и почти няма как да си планираш живота. Щом знаеш какво значи война, как да рискуваш бъдещето на децата си? Жена на име Айша, родом от провинция Хомс, ни отвърна с риторичен въпрос: "Как смятате, може ли човек да тръгне със собствените си нозе към собствената си смърт?"

Доста наши събеседници споменаваха и друго - че ги е страх от днешния президент на Сирия Башар Асад. Заявяваха, че нямат представа каква сигурност може да получат те самите и децата им от правителството на Асад и въоръжените групировки, действащи в страната.

2. Отмяна на наборната военна служба

Колкото по-млади бяха бежанците, с които разговаряхме, толкова по-слабо личеше у тях желание за връщане в Сирия.

Хасан е млад бежанец от Сирия, живее в Бейрут, но без официален бежански статут. "Днес всеки, напуснал Сирия, се третира (от режима - бел. Би Би Си) като предател", казва той. Също като мнозина избягали от Сирия младежи на неговата възраст Хасан се страхува да не бъде обвинен в отклонение от военна служба и подложен на репресии. Страх го е освен това, че може да бъде взет във войската против волята си. Знае за неколцина свои връстници, които след завръщане в Сирия били пратени в армията и загинали в битките.

В Сирия съществува наборна военна служба. Младежите получават повиквателни, щом навършат 18-годишна възраст, и служат година и половина.

Напоследък в Сирия бяха приети нови закони, заради които младежите, несъгласни с политиката на режима на Башар Асад, де факто няма как да избегнат тази повинност. Сирийските власти намалиха категориите на лицата, освобождавани от служба в армията, и вдигнаха размера на глобите за самоволно отклонение. Мнозина младежи, с които говорихме, казваха, че уважават армията и държат да изпълнят гражданския си дълг. Най-често обаче добавяха, че смятайки за дълг да служат на родината, не искат все пак да им се налага да убиват свои братя и да служат на режима.

3. Жилища, в които да се върнат

Мнозина наистина са готови да се върнат в Сирия въпреки всички опасности и икономически проблеми. Но ако се върнат още сега, просто няма да има къде да живеят. През годините войната е превърнала в развалини цели села и градски квартали. Според оценки на Световната банка 30 на сто от сградите в Сирия са разрушени изцяло или сериозно повредени.

Много от оцелелите сгради са заети от проправителствени сили, проирански опълченци, а и от други сирийци, принудени да напуснат жилищата си в зони на интензивни боеве. "Казаха ми, че ако собственика го няма, военните тутакси слагат ръка на къщата, дори там да живее вече някой... Изпъждат хората и се настаняват", казва Ламия, живяла преди войната в едно предградие на Дамаск.

Много къщи в Сирия са строени без разрешение от властите. Повечето хора, с които успяхме да разговаряме, казват, че нямат никакви документи за собственост върху имота си. И щом се върнат, почти няма да има книжа, с които да докажат, че притежават дадена къща или апартамент. А трудното не свършва дотук, защото са унищожени или изгубени и много данни от държавните ведомства, чрез които би могло документите да се възстановят.

4. Спокойствие и сигурност

Почти всеки осем на десет бежанци - наши събеседници, са напуснали Сирия след някакъв инцидент, заради който са ги обзели опасения за живота и сигурността им. Мнозина казваха, че заминали от страната, когато в квартала им започнали масови незаконни арести или след като загинал техен роднина или познат. Някои пък не излизали от къщите си до последно, докато в района не започнели ожесточени боеве.

Тарек, млад бежанец от Хомс, ни разказа, че дори Сирия да стане по-сигурна дотам, че да мисли за връщане в страната, той все пак едва ли ще го стори. Обясни, че се страхува от сирийските военни и от това на какво са способни. "Преди да замина, работех като гробар. Случваше се да погребвам мъченици (убити и загинали въстаници - бел. Би Би Си)... Видях какво са правели с тях, как са ги рязали с ножове - никаква вяра не хващам вече на тия. Дори да сложат охрана навсякъде, нямам им доверие", каза той.

Почти всички бежанци, с които разговаряхме, смятат, че възможността някой ден да се върнат в родината ще нарасне, ако Башар Асад изгуби властта. Малцина вярват, че в страната може да се възцари стабилност и сигурност, ако Асад остане на власт. В очите им свалянето на Асад засега е по-важно, отколкото да бъдат решени икономическите проблеми на страната.

Холуд, живяла преди войната в едно от селата край Дамаск, казва: "Ако Башар Асад бъде свален, ще има и сигурност, дори страната да остане без храна и вода. Сами ще си смелим брашно и ще печем хляб." Мнозина се тревожат също, че в страната все още има групи чуждестранни военни и други въоръжени бойци, чието присъствие според бежанците само поддържа царящите в Сирия беззакония и безнаказаност.

Повечето сирийци, разговаряли с нас, освен това са против идеята за разделяне на страната, смятат за извънредно важно тя да остане единна. И им се ще да видят Сирия като държава, бореща се за нови ценности, включително свобода, равенство, справедливост и върховенство на закона. Иска им се техните копнежи и надежди да бъдат чути. "Искаме решение, което да ни върне нашето чувство за достойнство - ни повече, ни по-малко", каза млад бежанец.
* * *
Имената на бежанците, споменати в публикацията, са променени от съображения за сигурността им. Статията е написана за Би Би Си от експерта Маха Яхия, директор на близкоизточния клон на центъра "Карнеги".