Приемайки награди от Радев с наведена глава, учени и хора на изкуството легитимират двуличен, антинатосвски и проруски президент

Юлиана Методиева

Юлиана Методиева

Юлиана Методиева

Днес президентът ще връчва Орден "Стара планина", "Свети Кирил и Методий" с огърлие и други висши държавни отличия на определени лица за изключителен принос в областта на науката и културата. Буквално преди дни немскоезичната редакция на Дойче Веле пусна предизвикателен текст „Двете лица на Радев“. В текста между останалото се казва: "От началото на войната на 24 февруари бившият пилот Радев, който се представя като реформатор в родината си, се върна в политическата си орбита - там, откъдето започна - към Москва".

Задава се въпросът дали лицата с изключителен принос в областта на науката и културата ще приемат наградата от този президент? В дни, когато дори икономическият Давос, дори филмовият фестивал в Кан отварят ушите си за словата на Володомир Зеленски и портфейлите си за бедстваща Украйна, всеки жест на протест срещу протагонистите на Владимир Путин е задължителен. Вярно, броят на мъртъвците в Мариупол причинява безсилие и срам пред злото у целокупното западно човечество, но то все още има как да се бори срещу путинофилите. Българският президент продължава да се държи двулично, про-руски, анти-натовски и това е забелязано по света - ще го пре-легитимират ли учените днес като приемат с благодарно сведена глава награда от него?

По време на мандата на президента Георги Първанов в навечерието на 24 май се раздаваха също почести. Големият български режисьор Юлий Стоянов трябваше да бъде награден с Ордена „Свети Кирил и Методий“ с огърлие. Известният с високата си етика документалист бе завършил прочутата чешка студия "Барандов". Ляв до мозъка на костите, той никога не прости на партията си за българските танкове изпратени да смажат Пражките събития. Членът на БСП и президент Георги Първанов олицетворяваше за него тенденциите в политиката, които тежаха като пранги и влачеха обществото наобратно и надолу. Моралните хора от света на изкуството преживяваха като пълен позор и абсурд този човек да стои начело на държавната институция. А топлата връзка на Първанов с Путин, както и оповестеното му в същата година агентурно име „Гоце“ превръщаха в дълбоко неприемлив всеки жест на Този президент. Най-малко да връчва награди за принос в културата!
Юлий Стоянов отказа да приеме ордена "Свети Кирил и Методий" с огърлие. Дали днес ще има кой да последва примера му?