PR-кампанията на Бокова продължава - днес стана почетен член на РАН

След "Политик на годината" българката стана днес и почетен член на Руската академия на науките

След като преди ден генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова стана „Политик на годината“, без да е ясно какъв точно принос има за българската политика, днес тя прибави още едно пиарско звание - почетен член на Руската академия на науките (РАН), предаде ТАСС. То й бе връчено на заседание в Санкт Петербург.

Въпреки че едва ли някой знае какви заслуги има българката за развитието на науката, във всичко това прозира фаворизирането й като евентуален бъдещ шеф на ООН, след като официално бе даден старт на кампанията за този висок международен пост.

"За мен е голяма чест да приема това звание. ЮНЕСКО и РАН споделят едни и същи ценности", заяви Бокова, за която не е тайна, че е състудентка на външния министър на Русия Сергей Лавров и храни особено голяма привързаност към Русия и някогашния СССР.

В благодарствената си реч тя отбеляза също ролята на науката в нелеките съвременни условия.

"Пред нас стоят сериозни проблеми, ние живеем днес в епоха на сериозни сътресения, когато продължават да съществуват бедността и неравенството. В тази сложна ситуация е очевидна една истина: на нашия свят е жизнено необходима науката", подчерта Бокова.

По думите й "настъпва епоха на ограничения, ограничения на природните ресурси, а това означава, че е необходимо да се обърнем към главния възобновяем източник - човешкия талант".