Продадоха бюст на Тутанкамон за 6 млн. долара на търг в Лондон

Ибрахим Ради, 69-годишен египетски графичен дизайнер, протестира пред "Кристи’с"

Почти шест милиона долара бяха платени за бюст на египетския фараон Тутанкамон от кварцит на търг в Лондон. Скулптурата, която е на повече от 3000 години, изложена в лондонската аукционна къща "Кристи’с", показва момчето-фараон под формата на древен египетски бог.

Неназован купувач е платил за творбата 4 746 250 паунда ( 5,97 милиона долара), включително комисионната и в съответствие с очакваната цена преди продажбата, казаха от "Кристи’с". 

Около 20 протестиращи стояха мълчаливо пред аукционната къща и държаха плакати, които казваха, че "египетската история не се продава". 

Египет отдавна е поискал връщането на артефакти, взети от археолози и императорски авантюристи, включително Розетския камък, съхраняван в Британския музей - кампании, съпътствани от исканията на Гърция за скулптурите от Партенона, на Нигерия и Етиопия, предаде БНТ. 

"Ние сме против нашето наследство и ценни предмети да се продават като зеленчуци и плодове", каза Ибрахим Ради, 69-годишният египетски графичен дизайнер, протестиращ пред "Кристи’с". 

Адмирарйки бюста на фараона като „рядко“ и „красиво“ произведение, в изявлението на "Кристи’с" за аукциона признава за наличието на противоречия. 

"Ние осъзнаваме, че историческите обекти могат да предизвикат сложни дискусии за миналото, но днес нашата роля е да работим, за да продължим да осигуряваме прозрачен и легитимен пазар, поддържащ най-високите стандарти за прехвърляне на обекти." 

Преди търга, Мостафа Уазири, генерален секретар на Върховния съвет за антики в Египет, заяви, че е разочарован от продажбата, въпреки исканията за информация и протести от правителствени служители и египетското посолство.