След горещ дебат ВСС реши: процедурата по избора на Иван Гешев за главен прокурор няма да бъде прекратена

С 20 гласа за и 4 против ВСС реши, че продължава процедурата за избор на главен прокурор. Против продължаването бяха Лозан Панов, Олга Керелска, Цветинка Пашкунова и Атанаска Дишева.

ВСС стигна до това решение след двучасови дебати по процедурата. Много спорен въпрос беше как да формулират за какво да гласуват - дали че продължават процедурата за избор на главен прокурор или че се открива нова процедура, или пък се прекратява настоящата. Особено активна бе Атанаска Дишева, която настояваше да се открие нова процедура и да се прекрати сегашната. Тя поиска нейното предложение да се гласува първо, защото е поставено първо по време.

"След като не се доверявате на моята процедурна преценка, доверете се на тази на Георги Чолаков", призова тя. Правосъдният министър възрази срещу процедурното й предложение. Мнозинството също го отхвърли с 20 гласа.

Логично е да гласуваме дали да продължи тази процедура, или не, опонира и Магдалинчев. Дебатът дали да са две гласувания, или едно, толкова се разгорещи, че в един момент кадровиците говореха, без да се изслушват, един през друг. След като все пак  решиха да продължат процедурата, излязоха в почивка.