Преди 148 дякона Левски увисва на бесилото, днес - скърбим за Апостола на свободата

Васил Левски

Васил Левски

България отбелязва 148-годишнината от гибелта на Васил Левски. По традиция в цялата страна се отдава заслужена почит на Апостола на българската свобода с различни прояви.

Представителни военни подразделения от всички гарнизони на страната ще проведат военни ритуали за отбелязването на 148-годишнината от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски в различни населени места. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната. Традиционно общоградските поклонения и военните ритуали ще се състоят на 18 и 19 февруари, при спазването на противоепидемичните мерки.

С поредица от събития днес отново граждани и гости на родния град на Васил Левски Карлово ще се преклонят пред паметта на Апостола. От 09.00 часа в църквата „Света Богородица” ще бъде отслужена Архиерейска света Литургия и панихида. От 11.00 часа отново на площад „Васил Левски” ще се проведе митинг-поклонение, който ще завърши с поднасяне на гирлянд, венци и цветя пред паметника от представители на държавната и местна власт, военнопатриотични организации и родолюбиви българи. Поклонението ще продължи с шествие до Национален музей „Васил Левски”.

От 11.00 часа ще се извършат ритуали по поднасяне на венци в Плевен и в Шумен с участието на военнослужещи от гарнизоните.

От 11.00 часа в Благоевград военнослужещи от Бригадното командване ще участват в ритуал по полагане на венци и цветя в знак на признателност към живота и делото на Апостола на площад „Васил Левски“ пред неговия паметник.

От 10.00 часа в Белене с участието на военнослужещи от военното формирование 28 880 ще се състои ритуалът по поднасяне на цветя пред паметната плоча на Васил Левски в двора на едноименното училище в града.

От 12.00 военнослужещи от 4-ти артилерийски полк в Асеновград ще поднесат венци и цветя пред паметника на Апостола в града.

Военнослужещи от Военноморските сили (ВМС) ще проведат военните ритуали във Варна и в Бургас. От 10.00 часа във Варна ще се състои ритуалът за поднасяне на цветя и поклонение на паметната плоча на Апостола в кв. „Левски“. От 11.00 часа почетен караул ще участва във военния ритуал за поднасяне на венци и цветя на паметника на Васил Левски в морската градина.

От 11.00 часа в гр. Бургас почетен караул от ВМС ще участва в общоградското поклонение и военния ритуал за поднасяне на венци и цветя на паметника на Васил Левски, в морската градина на гр. Бургас.

В Пловдив с участието на представителни военни подразделения – почетна рота, военен духов оркестър и венценосци от 11.00 часа ще се проведе военен ритуал на паметника на Васил Левски на алеята на Бунарджика. Преди това от 10.00 часа ще бъде отслужена панихида в храм „Свети свети Петър и Павел“.