Продават за 10 милиона скандалния "Бряг на крокодилите" в Царево

Търгът се провежда от 21 февруари до 21 март тази година в Районния съд в Царево

Оставеният на груб строеж комплекс „Коста дел Кроко“ (Бряг на крокодила) в зона „Север“ на град Царево отново е обявен за продажба, показа проверка на Topnovini.bg. Началната цена за имота, включващ 294 апартамента и 24 складови помещения, е 10 232 209 лв. Това е с около 2,6 млн. лв. по-малко, отколкото тръгна търгът при първата му публична продан през октомври миналата година.

Един от най-големите недовършени черноморски комплекси от времето на имотния бум е собственост на регистрираното в София дружество „България-консулт“, а солидарен длъжник е „Лаудис билдинг“. И двете фирми са обявени в несъстоятелност. Взискател по делото е Уникредит Булбанк заедно с „БНБ Париба“ и фирмите „Тима“ и „Флайт тайм мобиле“.

Търгът се провежда от 21 февруари до 21 март тази година в Районния съд в Царево.

Историята около строежа на „Коста дел кроко“ е доста тъмна. Проектът стартира през 2007 г., като неговият инвеститор - опериращата с руски капитали „Лаудис холдинг груп“, обещаваше да вложи в комплекса над 60 млн. евро. Три години по-късно обаче нейният собственик Константин Циганов беше арестуван, след като ДАНС издаде заповед за експулсирането му като опасен за националната сигурност. Той беше сочен за лидер на Уралмашката престъпна групировка и издирван от 2005 г. от Интерпол. В средата на 90-те години се твърди, че е извършил сериозни престъпления в руския град Екатеринбург и е разследван дори за убийството на зам. главния прокурор на областта.

През 2010 г. и собственикът на „България-консулт“ - руският гражданин Андрей Панпурин, също беше изгонен от страната поради заплаха за националната сигурност. Към момента по информация в Търговския регистър той все още е управител на дружеството.