Проектобюджетът за 2021 г. е опасен завой наляво, от Жан Виденов не са поемани такива рискове

Мартин Димитров

Мартин Димитров

Клуб "Просперитет" излезе с открито писмо, адресирано до парламентарно представените партии и до гражданите. В 9 точки членове на организацията остро разкритикуваха проектобюджета за 2021 г. 

"Проектобюджетът за 2021 е опасен завой наляво. Tова е краят на финансовата стабилност и вкарва България в дългова спирала. От времето на Жан Виденов не са поемани такива рискове. Реформи няма, дори няма претенции за такива", коментира Мартин Димитров във Фейсбук писмото. 

"Антикризисните мерки са недостатъчни, защото бюджетът изобилства от популистки разходи. Властта харчи като за последно с предизборна цел, което има огромна опасност да има тежка икономическа цена", казва още Димитров.

Вижте 9-те точки, с които от клуб "Просперитет" предупреждават какви са рисковете в проектобюджета: 

1. Близо 4,9 милиардният бюджетен дефицит през следващата година. Допълнителните разходи не са насочени към подкрепа на малки фирми да преживеят кризата, а ще бъдат прахосани за популистко-предизборни цели.

2. Общият бюджетен дефицит за 2020 г. и 2021 г. ще бъде около 10 млрд. лв., което застрашава финансовата стабилност. Това е антирекорд в новата история на България.

3. Фактът, че очакваните приходив бюджета през 2021 г., които нарастват с 2 млед. лв., не могат да компенсират огромния дефицит.

4. Огромното нарастване на държавния дълг от 22 млрд. през 2019 г. до 38 млрд. лв. през 2023 г. Това няма как да не се отрази негативно на кредитния рейтинг на България и има съществена опасност да доведе до поскъпване на кредитирането.

5. Предизборно увеличените със 7,8 млед. лв. разходи.

6. Огромните дефицити и дългове, които ще доведат до увеличаване на данъците.

7. Предвидената втора актуализация на бюджета за 2020 г., която още повече ще увеличи дефиците.

8. Очакваните между първо и второ четене още популистки разходи

9. Липсата на всякакви реформи - бюджетът е планиран все едно няма да се наложат нови рестрикции заради глобалната пандемия. Това го прави изключително рисков