Проф. Александрова: Световен проект изследва хората, недосегаеми от Ковид-19

Резултатите ще помогнат и за намирането на нови терапии и ще помогнат за профилактикаъта, казва още тя

проф. Радостина Александрова

проф. Радостина Александрова

Малка е вероятността коронавирусът да изчезне, но трябва да бъде контролиран. Съдбата на пандемията - това кога ще приключи и какви ще бъдат "взаимоотношенията" ни с вируса в следващите години, зависят от редица фактори. Сред тях са делът на хората, които са изградили имунитет срещу него в резултат от преболедуване и/или ваксинация, и степента /ефективността на защитата ни, "профилът" на евентуално възникнали нови варианти на вируса, това как науката и медицината ще отговорят на предизвикателствата, съпричастността на цялото общество. Вирусът ще се опита да стигне до всеки един от нас, при това нееднократно. Разумно е да се ваксинираме, за да не го срещнем неподготвени. Вече видяхме, че заболяването може да протече сериозно и да доведе до краткотрайни и дълготрайни усложнения, които никак не са за подценяване.

Това каза в интервю за БТА проф. д-р Радостина Александрова от Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей към БАН, в отговор на въпрос как ще се развие пандемията от COVID-19 и дали коронавирусът ще изчезне или ще се ограничи разпространението му в бъдеще.

В момента сме в процес на първоначално натрупване на имунитет срещу SARS-CoV-2. Да, ваксините не могат да ни предпазят напълно от инфекция, повторно заразяване се случва и при преболедувалите. Въпросът е ще успеем ли да изградим (и колко време ще отнеме това) базово ниво на защита, което да ни предпазва от тежко боледуване и да попречи на COVID-19 да продължи да бъде драмата, която е в момента.

Хората, които не се заразяват с COVID-19 пък се излседва по нов проект в света, сподели проф. Александрова.

Наскоро беше съобщено за международна инициатива (информацията дойде от списание Nature Immunology), която цели да изследва гените на хора, за които е установено, че не са чувствителни към инфекция със SARS-CoV-2. Те трябва да отговарят на много строги изисквания - да са били продължително време в незащитен близък контакт с човек, който е бил доказано инфектиран, без да са се заразили (не са дали положителен PCR тест и наличие на имунитет). Най-голям интерес представляват двойки, които живеят заедно, каза проф. Александрова.

Тя съобщи, че изпълнението на този проект обединява усилията на учени от десет изследователски центъра в различни точки на планетата - от Гърция до Бразилия. За участие в него са допуснати 500 човека, изпълнили посочените по-горе условия. Други 600 души (основно от Индия и от Русия) сами са изпратили документи за кандидатстване. Все още не знаем какво обуславя неуязвимостта на тези хора, но, ако намерим отговора, това ще подскаже нови възможности за профилактика и лечение, обясни проф. Радостина Александрова. Тя припомни, че има хора, които са устойчиви към инфекция с ХИВ (върху белите кръвни телца липсва рецептор, с който ХИВ се свързва, за да ги инфектира, т.е. няма я входната му врата) и това доведе до създаването на нов клас терапевтични агенти срещу този вирус.