От тиреоидните хормони и щитовидната жлеза зависи интелигентността на нацията

Проф. Анна-Мария Борисова обяснява каква е връзката между йодния дефицит и нормалното развитие на мозъка

Тиреоидните хормони и щитовидната жлеза са изключително важни, от тях зависи интелигентността на нацията. Това каза пред БНР проф. Анна-Мария Борисова – председател на Българското дружество по ендокринология.

„Те са критични за плода, който се развива в утробата на майката. В първия и половината от втория триместър на бременността се развива мозъкът на плода. За да се развие мозъкът пълноценно, тези тиреоидни хормони са критично важни. По това време плодът няма собствена щитовидна жлеза и той чака само на майката. Ако майката е с недиагностицирано тиреоидно заболяване, ако тя произвежда малко тиреоидни хормони, то нейният плод няма да бъде достатъчно интелигентен. Този човек в бъдеще няма да е с достатъчно висока интелигентност. Това е световен проблем“, обясни тя.

България е сред страните, които работят върху борбата с йодния дефицит, каза още проф. Борисова и добави, че сме водеща страна по йодиране на готварската сол. Според нея е груба грешка избягването на йодираната сол, защото така хората рискуват да развият тиреоидно заболяване.

Проф. Борисова препоръча на бременните жени да си направят изследвания на щитовидната жлеза. Тя предупреди, че често при тези заболявания няма симптоми или ако има, те са леки или от общ характер, така човек не може да разбере за него.

„Около 65% от болните с хипотиреоидизъм не са диагностицирани в България, както и около 70-75% с повишена функция. Едва когато има усложнения, тогава се поставя диагнозата“, посочи още специалистът.