Проф. Донка Байкова със съвети как да изчистим организма си след празниците

проф. д-р Донка Байкова

проф. д-р Донка Байкова

„Отново не внимавахме какво слагаме на трапезата по празниците. Ние имаме традиционно хранене около Коледа и Нова година със свинско месо на масата. Има неща, които не могат да се направят диетично като баница, баклава или тиквеник. Тогава вече е въпрос на количеството, което консумираме“. Това заяви диетологът проф. д-р Донка Байкова пред БТВ. 

„Ако приложим малко повече разум и добро за здравето си, можем да стопим масните капчици в клетките. Трябва да променим модела си на хранене и на детокс, но не от раз. Трябва да изключим алкохол, кафе и кофеинови напитки. Махаме месото и го заместваме с боб, леща и ориз със зеленчуци, които засищат. Можем един ден да се храним с риба или с яйца, за да приемем протеини. След това да се хапне месо, а на третия ден – сурови плодове и зеленчуци. Те обаче не трябва да са на фреш, а като смути, за да има целулоза. Препоръчвам по две чаши топла вода със сода бикарбонат. За черния дроб може да се погрижим със сяра съдържащи продукти, със зеле и зеленчуци от лукова група“, каза още диетологът. Тя препоръча сауна или спорт като грижа за кожата.