Проф. Джофе: Трябва да внимаваме с Путин, в Либия проектира амбициите си за целия Близък изток

Иска да стане основен играч в арабския свят, включително в Северна Африка

проф. Джордж Джофе, снимка: БНР

проф. Джордж Джофе, снимка: БНР

"Трябва да сме много внимателни с господин Путин. Той проектира в Либия амбициите си за целия Близък изток. Иска да стане основен играч в арабския свят, включително в Северна Африка. От друга страна обаче той има проблем с Турция. Трябва да намери начин да балансира между турските интереси в Либия и турските притеснения по отношение на Сирия". Това заяви пред БНР Джордж Джофе - професор от университета Кеймбридж. 

"Все повече се убеждавам, че Путин изпраща предупредителен сигнал към европейските сили - че при отсъствието на Съединените щати интересите на Русия са вече господстващи в Средиземноморието. Той е решен да накара всички да разберат това. Свидетели сме на промяна на центъра на тежестта на процеса на вземане на решения - от Брюксел и Вашингтон той все повече се измества към Москва", посочи проф. Джофе.

"Генерал Халифа Хафтар ще се опита да копира изграждането на диктатура от полковник Кадафи и да поеме лидерската роля. И зад него ще стоят Русия и Франция. Никой в Либия обаче не е готов да приеме такъв изход от кризата", предупреди анализаторът.

"Не смятам, че за Либия е доказано добър модел да я управлява тиранин. Вярно е, че полковник Кадафи господстваше цели 42 години. Но това беше много трудна игра, която никой друг не е подготвен да играе. Освен това Кадафи беше създал много специфична структура в държавата, която няма да бъде повторена. Никой не може да накара сега градове като Мисурата или Зинтан да приемат доминация на една малка група от централна Либия върху цялата страна. Ще има ново разпределение на влиянието, но това не означава, че Либия не може да остане цяла. Либия е специфична с това, че зависи много от петрола, като неин основен мотор за растеж и оцеляване. Две институции гарантират това - от една страна е Националната петролна корпорация, а от друга - централната банка. Докато те остават единствени за цялата страна, Либия няма да се разцепи", казва още проф. Джофе.