Проф. Георги Момеков: Една бързо направена ваксина срещу коронавируса може да вземе много повече жертви

Проф. Георги Момеков

Проф. Георги Момеков

Много е трудно и бавно да се създаде лекарство за новия коронавирус, защото съвременните методи изискват да се направят клинични опити. Най-вероятно скоро няма да има етиологично лечение на тази инфекция. Това заяви председателаят на Българското научно дружество по фармация проф. Георги Момеков в ефира на БНТ.

„Епидемиологичните мерки, които се предприемат срещу разпространението на болестта  сега са много важни. Този вирус е със смъртност около 2%, но една бързо направена ваксина може да вземе повече жертви“, предупреди той.

Според него мерките, които до момента СЗО предприема, са адекватни. „Световните експерти реагираха доста скоростно. Китайските власти – също“, стана ясно от думите му.

„Все още се знае твърде малко за биологията на вируса и начина му на разпространение. Вирусите са с наноразмери, маската е важна за заразените хора, за да се разпространяват по-малко патогени. Не може да се успокояваме, че маската предпазва на 100%, стана ясно от думите му. Този вирус има фосфолипидна отбивка, която се измива с дезинфектанти. Това показва, че добрата хигиена е изключително важна“, подчерта проф. Георги Момеков.

„Препоръките на здравните експерти са по-важни от взимането на имуностимуланти. Хората трябва да знаят, че има благоприятни ефекти, но не ни дава изключителна защита. Вирусите са прости организми. Те са на границата между живата и неживата природа. Опасно е когато мутират. Те не се влияят от антибиотиците“, предупреди специалистът.

Лекарят заяви, че е изненадан, че хората търсят ваксина срещу новия вирус, но не и срещу грип, който в момента предизвиква епидемия и всяка година взима хиляди жертви.