Проф. Гергова: Само с безплатни шезлонги ли се прави туризъм и нито дума за културните паметници?

Никой днес не говори за големия икономически потенциал на българското историческо наследство, посочи още известният траколог

проф. Диана Гергова

проф. Диана Гергова

„Какъв туризъм правим ние – само с безплатни шезлонги ли? Нито дума не е спомената за това какво става с нашето наследство: като физическо състояние, като управление, като потенциал и като режими в тази ситуация.“ Тази позиция изрази в ефира на БНР специалистът по тракийска археология проф. Диана Гергова.

Сега, когато сме тръгнали да спасяваме туризма, говорим само за шезлонги, концесионери и хотели, изрази недоумението си проф. Гергова.

„Никой не говори за това, че за да задържим каквито и да е туристи – дали чужди, дали наши, ние трябва да се обърнем към нашето културно наследство. Това е големият проблем – че нашите паметници вече години наред нямат адекватна система на опазване, която да позволява те да са поддържани, да се развиват, да вървят напред – с начина на експониране, с разказа, който биха дали на туристите", коментира един от най-изтъкнатите български траколози.

По думите на проф. Гергова никой не обръща внимание на огромния икономически потенциал на нашите паметници и на това, че сме длъжни не само заради собствената си история, но и пред човечеството - да ги пазим, защото са уникални, подчерта археологът. 

„Сега, когато България се обърна и към своето земеделие, разбра, че трябва да поощри своите хора, своите работници, никой още не съм чула да каже дума – а какво правим с този невероятен потенциал от уникални световни паметници“, риторично попита ученият и добави: "Нямаме поведение на нивото на паметниците ни". 

Спасителните разкопки в България се провеждат на страшно високо ниво, в това отношение можем да се гордеем, смята Гергова. Относно редовните обаче по думите й „трябва да бием тревога и то голяма“.

Обикновено редовните разкопки се финансират от общините, в тях се включват и много доброволци от цяла Европа. Тъй като в настоящата ситуация нищо не може да се планира, проф. Гергова е на мнение, че тези разкопки трябва да се отложат за догодина. 

„Още повече, че нашите прекрасни обекти, които са предмет на редовните разкопки, са от изключително голямо значение за България, за нейното икономическо развитие и национално самочувствие", подчерта още проф. Диана Гергова.