Иван Илчев: Анкета показва, че за македонците Гърция и България са най-големите им врагове

Водим с Македония безсмислен спор, където няма никъде другаде

Иван Илчев

Иван Илчев

Трудно е да се говори с хора, които не те чуват. Това каза в студиото на БНТ  проф. Иван Илчев, който коментира работата на Комисията по историческите и образователните въпроси между България Северна Македония.

По думите му от последното заседание в Охрид няма някакъв съществен резултат. Уточнени са няколко въпроса от Средновековната история, които са останали от предходното заседание, след което комисията е зациклила отново около Гоце Делчев, посочи той и допълни, е някои от членовете от македонска страна дори казват, че през Средновековието е нямало усещането, че са били българи, което е смешно.

Нашата комисия е единна в своите възгледи. В македонската има две групи. Една по-умерена група, която казва да говорим за това, но ще е необходимо много време да се променят нещата и друга група, която е зациклила и не желае да помръдне. За съжаление това е резултат на една изключително дълга пропаганда. В продължение на сто години се води една просръбска пропаганда, антибългарска", допълни още Илчев.

Той обясни, че миналата седмица са излязли резултати от анкета, кои са най-големите врагове на Северна Македония и на първо място е била поставена Гърция, на второ - с един процент разлика - България.

"След това, което се случи вчера за предсрочни избори в Скопие, особено светло бъдеще за нашата комисия не виждам, но не трябва да се подценява и това, което е сторено. Македонската част на комисията призна, че Самуил е цар на българското царство, призна нещата, които ние искахме за Климент Охридски и Наум Охридски", отбеляза  проф. Илчев.

За него единственото от тук-нататък, на което може да се надяваме, е да работим бавно и постепенно с надежда нещата да се променят. Това е безсмислен спор. Такъв спор няма на друго място, само между Северна Македония и България, каза още проф. Илчев.