Проф. Камен Плочев: Вирусът "Зика" опасно обикаля планетата

Може и да не разберем, че сме ухапани от кърлеж, заяви лекарят

Проф. Камен Плочев

Проф. Камен Плочев

Проф. д-р Камен Плочев, ръководител на Първа клиника по инфекциозни болести във ВМА, даде полезни съвети в сутрешния блок на БТВ. Той предупреди, вирусът "Зика" опасно обикаля планетата. Летни вируси, чревни инфекции, ухапвания от насекоми, топлинен удар - лятото е в разгара си, а с него и опасността да провалим почивката си, ако не знаем как да се пазим от всичко изброено. Географията на заболяванията, причинени от насекоми, се променя. "Използвайте препарати, които отблъскват насекомите, така наречените репеленти. Трябва да се внимава и с храната, особено хората, които имат хронични колитни заболявания. За тях е препоръчителна бялата диета – бяла риба и бяло месо, без препечено и препържено", каза още професорът. 

Според него насекомите също са много опасни през лятото. Като сред най-опасните д-р Камен Плочев посочи кърлежите и комарите. 

Всичко е опасно, щом премине границата на биологичната толерантност. "Диарията например не е враг на организма, а естествен, елиминиращ отровите, бактериите и вирусите, физиологичен акт, но до определени граници. Хората трябва да знаят коя е тази граница и това е, когато почувстват жажда – тогава вече трябва да отидат на лекар", обясни лекарят. По думите на проф. Плочев хората вече са добре информирани и не се забавят с търсенето на медицинска помощ. 

Той допълни, че между 50 и 60 процента от хората, които идват на преглед във ВМА, не разбират, че са били ухапани от кърлеж. 

"Освен лаймската болест, кърлежите предават и още пет вида болести, затова е добре да се изследваме, когато разберем, че сме били ухапани", посочи д-р Плочев и апелира хората да спазват по-голяма лична хигиена, за да се избегнат летни инфекции. 

Проф. Плочев посъветва плодовете винаги да се измиват обилно, преди да се изядат, като трябва поне 5 минути да са оставени под течаща вода, и освен това да си мием ръцете редовно преди хранене. 

Морската вода също може да ни зарази, въпреки че е солена и е неблагоприятна среда за бактерии и вируси. 

"Има обаче един фактор, който всички подценяват – на плажа хората употребяват слънцезащитни кремове, които се отмиват във водата, когато влязат в морето и се образува емулсия – в нея има и гъбички, и бактерии от кожата, а това е рисков фактор", обясни професорът. 

Морето обаче е уникална пречиствателна станция, посочи проф. Плочев.