До седмица стават ясни мутациите на коронавируса, у нас 2 от европейските разновидности липсват

проф. Тодор Кантарджиев

проф. Тодор Кантарджиев

"Футболните фенове, които вчера бяха по трибуните, трябва за седмица да ограничат контактните с възрастните си близки". Това заяви шефът на Националния център по заразни и паразитни болести  проф. Тодор Кантарджиев пред БНТ. "Мачовете, които имаше в България до сега, не доведоха до увеличения на броят на болните. „Лично моят съвет беше през ред и през стол да се пускат феновете. Когато се вика, крещи и пее, тогава се случва заразяването. Не е най-разумното мъже да се прегръщат и целуват на мачовете. Резултатът от такова събитие се вижда обикновено до 10 дни. Избягвайте много тесните контактни с възрастните си роднини", каза още той.

"Всички болници трябва да бъдат убедени, че трябва да поддържат ковид отделения. Всеки влизащ в болница трябва да бъде третиран като потенциално болен. В София разпространението е дифузно, затова трябва да пазим възрастните си хора. Сериозно увеличение на болните, ако има, то ще е през октомври-ноември", уточни още той.  

"Българските учени изследват нивото на клетъчния имунитет на преболедувалите коронавируса и на  тези, които са били в контакт с него без да разберат", каза още професорът. През следващата седмица ще можем да кажем кои мутации на коронавируса са доминиращи в България. Секвенирани са вече първите щамове на коронавируса България. От 35 секвенирани щама 33 са подобни на циркулуращите в Европа. Интересно е, че в нашите щамове някои от мутациите липсват. Може би, на това се дължи различния начин на разпространение на вируса в България. От тези 35 щама два са абсолютно идентични на началния китайски щам, каза още проф. Кантарджиев.