Проф. Кантарджиев: Циркулиращите щамове на Ковид-19 не изискват нови ваксини

Той посъветва водещата да се обърне към министър Кацаров, за да разбере готови ли са болниците да поемат новата вълна от заразата

проф. Тодор Кантарджиев

проф. Тодор Кантарджиев

Сегашните циркулиращи щамове не изискват нови ваксини. Но при мутация, имаме договор с "Пфайзер", за промяна на ваксините. Затова съветвам всички хора на да ваксинират. Това каза пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев.

Той посочи, че се даряват ваксини с критичен срок на годност. За съжаление броят на ваксинираните у нас намаляват през последните седмици в пъти, въпреки че има достатъчно ваксини. Критична би могла да стане ситуацията, ако много хора решат в един момент да се ваксинират, коментира експертът. 

Що се отнася до Ковид-болници – да има или не, проф. Кантарджиев посочи да ползваме най-добрия опит на Германия.

В момента много се говори, но нищо не се прави в доболничната помощ. Това, което трябва да се направи, ще ви каже министър Кацаров, аз в момента говоря като граждани. Що се отнася до общинските болници в София – лекарите са подготвени, лекарствата са в наличност, има готовност столичните болници да поемат пациенти с Ковид-19. 

По неговите думи „Сотровимат“ е  лекарство, което се прилага  само в лечебно заведение за лечение на хора със здравословни проблеми при тежки случаи на заразата още в първите часове на заразата. 

Цялото човечество чака хапче срещу Ковид-19, което е във фазата на неговото клинично изследване, но то ще бъде факт в началото на следващата година.