Проф. Кожухарова: Противоречиви изказвания объркват хората за ползата от ваксините

Замяната на втората доза на "АстраЗенека" с РНК ваксина е неразумна

проф. Мира Кожухарова

проф. Мира Кожухарова

Противоречивите изказвания объркват хората и ги оттеглят от желанието за ваксинация. Това коментира в сутрешния блок на БНТ епидемиологът проф. д-р Мира Кожухарова по повод препарата на "АстраЗенека" и това, че Европейската агенция по лекарствата потвърди връзка между ваксината и образуването на съсиреци.

Ползите са повече от вредите - да, ползите могат да са големи за общността, но лично за човек да има странични ефекти, каза още тя. Според проф. Кожухарова е крайна време да се спре с противоречивите изказвания. Начинът е хората да се ваксинират - имунизирайте се, апелира тя. Не би трябвало хората да се отказват от ваксинация заради дискусията, допълни епидемиологът.

Замяната на втората доза на "АстраЗенека" с РНК ваксина е неразумна. Това каза още проф. Кожухарова. РНК ваксините имат условие да се прилагат чрез две дози - няма данни как ще се реагира след първа доза от "АстраЗенека" и втора на РНК. Не е разумно, каза експертът. Добре е да се направи втора доза за затвърждаване на получения имунитет. Според проф. Кожухарова е добре да се продължи с масовата ваксинация, като се преодолее недоверието, създадено напоследък.