Проф. Младенов разкри как протича Covid-19 и как се лекува

Заразата протича в три фази, има различни тенденции на развитие

Николай Младенов

Николай Младенов

Няма панацея срещу COVID-19, лечението е комплексно, каза в ефира на БНТ проф. Николай Младенов, ръководител на клиника по "Реанимация и интензивно лечение" в МБАЛ Токуда. Той описа подробно как протича заболяването и какъв е процесът на лечението на пациенти с коронавирус.

Проф. Младенов каза, че в болница Токуда има изградена стройна структура на първично приемане, диагностициране и лечение на пациентите. Той изтъкна, че болницата работи без да спира другите дейности, включително оперативните дейности. В болницата има обособено COVID отделение за тежки реанимационни и по-леки болни, където в момента има около 20 пациенти.

От гледна точка на клиничния процес д-р Младенов обясни, че процесът на заболяването протича в три фази за период от 14-21 дена. Затова лекарят поясни, че при лечението на това заболяване е много важно да се знае тенденцията на развитие, за да се прилага медикамент според фазата, в която то се намира. "Именно затова се провежда комплексно лечения в три насоки", категоричен е той.