Проф. Николай Вълканов: Съкращавайки работници, оставяме държавния бюджет празен

Кризата през 2008 г. беше по-тежка за бизнеса, отколкото тази с Covid-19

Николай Вълканов

Николай Вълканов

„Кризата е голяма. Направили сме 6 млрд. лв. инвестиции в минния бранш. Засега ги задържаме, както и работниците си. Имаме възможност да се възползваме от кредити. Българските банки имат достатъчно голям ресурс. Те са на разположение за кредити, за да можем да работим в условията на криза. Няма затворени рудници, всички работят, спазвайки правилата на щаба. В отрасъла имаме 25 000 работници и слава на Бога нямаме заболели хора“. Това каза проф. Николай Вълканов, председател на Минно-геоложката камара пред БНТ. 

„Най-лесно е да съкратиш хората, но какво правим когато на борсата излязат 50-100 хил. души? Мерките, които правителството взе, са добри и решават проблемите на най-засегнатите. Ние не можем да се мерим с Германия и САЩ. Ако спрем да плащаме осигуровки и заплати, как ще бъде попълнен бюджетът? Водя разговор с министъра на енергетиката и я уведомяваме всеки ден какви мерки взимаме. Имаме пълна комуникация с правителството. Зад нас стои и КРИБ. Не искаме да утежняваме положението в държавата, а да се справим сами. Износът е металургията е затруднен, както и вносът на някои материали, които са ни нужни, но не е спрян. Цялата организация е сложна, но ще издържим. Не сме намалили добивите. Имаме кризисен план кога това може да се случи. Добре че правителството удържа на увеличаването на корпоративния данък. През 2008-2009 г. беше много по-тежко за минната индустрия и за строителството“, каза още Вълканов. 

„Бизнесът получи още едно облекчение – цената на газа и на електроенергията на борсата беше намалена. Капацитетът на мини „Марица – Изток“ е намален. Проблем с добива на въглища няма. Незначително е увеличението на въглищата и няма да се отрази на цената на тока. Цената на електроенергията пада, защото затвориха заведения и хотели, а в същото време ВЕИ-та работят добре, както и централите със слънчева енергия. Рано е да се каже кога ще приключи кризата. Сега ще има голям избор на работна ръка. От чужбина се върнаха много българи, които ще останат в страната“, допълни проф. Николай Вълканов.