Проф. Радка Аргирова: Всички вируси идват от пазарите в Китай, време е СЗО да ги забрани

В битката с коронавируса трябва да се включат и ветеринарните власти

Проф. Радка Аргирова

Проф. Радка Аргирова

Вирусът отслабна, заяви в интервю за предаването "Денат с Георги Любеов" по БНТ вирусологът проф. Радка Аргирова и обясни, че една от причините е, че COVID-19 е преминал през множество хора.

Тя обаче препоръча, че не трябва да се отпускаме - да продължим да поставяме маски, да дезинфекцираме и да спазваме лична хигиена.

Според нея е възможно да има и мутации във вируса, но за момента такива данни няма, успокои тя и добави: "От две седмици не съм виждала положителна проба, което много ме радва."

Проф. Аргирова сподели, че в началото е било много трудно и физически, и психически. "Това, което ме притеснява, е да не се повиши виролентността на вируса, но няма за момента такива данни", каза тя.

Вирусологът разкри, че вече има първи данни, че може би ще има ваксина и съществуването й е напълно възможно. Добрите новини идват от САЩ.

Тя разкри, че в тази битка трябва да се включат и ветеринарните власти, тъй като по думите е установено, че вирусът може да се предава от хора на котки и кучета.

Проф. Аргирова направи разграничение между смърт "от" коронавирус и смърт "с" коронавирус. Човек, който има сърдечна недостатъчна или бъбречна и изведнъж се зарази с коронавирус, влошава се цялото му състояние и той почива с диагноза бъбречна недостатъчност, усложнена с коронавирус. Той не умира от самия коронавирус. Бъбречната недостатъчност е усложнена вследствие на коронавируса. В света се издаде указание как да се записва причината за смъртта. В света започна ревизия на данните за причините за смъртта. В Италия започна и така броят на починалите ще бъде намален.

Аз мисля, че СЗО трябва да направи нещо, за да забрани или поне да преобрази тези китайски пазари, защото то не беше птичи, то не беше свински грип, то не беше SARS - хилядолетна традиция е всички вируси идват от пазарите в Китай. Всичко идва от Китай. С изключение на MERS. Това е хилядолетна традиция да се консумират всякакви животни.  След Китайската нова година милиони китайци се върнаха по света, където работя и живеят. Така се разпространи и коронавирусът. Повече за мен не съществува въпросът как е разнесен коронавирусът.