Проф. Станка Маркова: Манолова хукна по протестите и раздели съсловието ни на 10 малки съсловийца

Като член на Комисията по здравеопазването тя никога не е подкрепила наше искане, заяви почетният председател на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи

Мая Манолова на протест
Проф. Станка Маркова, почетен председател на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи коментира в ефира на БНТ безсрочния протест на медицинските сестри, които разпънаха палатка пред парламента с искане за достойно заплащане и спешна реформа в сектора.

"От 15 години ние имаме закон и бих казала браво на тези момичета, но те откъдето отиват, ние от там се връщаме. Още през 2007 г. направихме десетхиляден протест, смениха министъра като резултат... Така че, чакаме години наред да се случи нещо. В дългите години на борба ние разбрахме, че първо трябва диалог и да се опитаме да постигнем нещо, макар и бавно, макар и трудно", заяви проф. Маркова. Според нея заплащането на медицинските служители зависи от синдикатите, така че е въпрос на подкрепа на национално ниво.

"Няма изградена система колко струва труда на лекаря, колко струва труда на сестрата, така че цялата система е сбъркана. Трябва една коренна реформа в здравеопазването.Трябва да се направи наистина така, че да има една висока стартова заплата за младите хора, които заминават", категорична е проф. Маркова.

Тя дабави още: "Този протест е политически проект. Няма интелигентен човек, на който да не му е ясно това. Корнелия Нинова и Мая Манолова преди европейските избори първо говореха само за лекари, след това изведнъж се сетиха за нашето съсловие, че е най-многобройно и най-изтерзано. И - че е достатъчно като гласоподаатели. Изведнъж Мая Манолова се сети, че майка й е работила като медицинска сестра, хикна по цялата страна да подкрепя протестите. Тези момочета не можеха да правят разлика между синдикат и съсловна организация. Извади всички наши искания през години и какво направи? Иска да раздели съсловието ни на 10 малко съсловийца. Това няма да ни оправи. Манолова беше член на Комисията по здравеопазването и никога не е подкрепила наше искане."