Проф. Витанов: Ако заразените от Covid-19 станат 300 на ден, здравната система ще колабира

Епидемията се развива относително бавно, но това не трябва да ни успокоява, смята още математикът

проф. Николай Витанов

проф. Николай Витанов

Във втория пик на първата вълна на коронавируса сме. Очаква се през есента заразените с Covid-19 да достигнат 10 000 регистрирани в България. Това прогнозира математикът проф. Николай Витанов от БАН, ръководител на екипа, който работи в партньорство с Националния оперативен щаб.

"От известно време говоря, че ще стигнем петцифрено число през есента. Става дума за броя на регистрираните случаи, а общият брой случаи, който е по-голям, ще стане шестцифрен", коментира той в студиото на БНТ.

Според математика, стигне ли броят на заразените 300, ще се изпуснат нещата, защото здравната система ще се претовари и това ще доведе до много тежки проблеми.

Той обясни, че в момента за целия период, когато човек се зарази, разболее, оздравее, той ще зарази 1,3 или 100 ще заразят 130. "Това означава, че все още при нас епидемията се развива относително бавно. Нараствайки бавно, ние можем с по-голяма ефективност да хващаме клъстерите и да ограничаваме. Тя не тича много бързо, може да я хващаме и да я спираме", каза още професорът.

Ако хората спазваха мерките и с това по-ефективно хващане на клъстерите от организацията, създадена от щаба и правителството, броят щеше да се стабилизира и да намалее, само че за това е нужна малко кооперативност", категоричен е проф. Витанов.

Според него резултатът от футболния мач за Купата на България се очакват след една седмица, но на фона на случаите, които са в София и Пловдив, не се очакват кой знае какви грамадни скокове.

Той коментира, че здравната система все още има капацитет да поеме болните, но не е ясно докога. Легла винаги ще се намерят според него, но проблемът е откъм специалисти, които да се грижат за болните.

Математикът беше категоричен, че мерките са изиграли своята роля в началото. Но с течение на времето правителството и да иска сега, няма да може да ги наложи отново.