Проф. Витанов: Има втори пик на Covid-19, дано не стигнем до турбулентния сценарий

Николай Витанов

Николай Витанов

България се намира във вторичен пик на първата вълна на Covid-19. Това каза в интервю за „Фокус“ проф. Николай Витанов от Института по механика на БАН, ръководител на екипа, който прави анализи и прогнози в помощ на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. Той допълни, че в момента страната ни е в устойчив сценарии по отношение развитието на инфекцията.

„Първичният пик беше по Великден. След това имаше едно спазване на мерките, след което мерките престанаха да се спазват и стигнахме до този вторичен пик, в който сме в момента. Епидемията има три начина на развитие. Единият беше регулярен в периода до началото на месец юни. Вторият, в който се намираме в момента, е хаотичният, т.е. изтървахме питомното, сега гоним дивото. Този хаотичен сценарии се характеризира с относително голям брой на случаите и подскачане на броя на случаите нагоре надолу на ден, което е нормално, тъй като клъстърите вече доста са се разраснали, а контактите по мрежата между хората не могат да се контролират вече толкова. Трудно може да се каже колко всъщност са контактите“, допълни анализаторът.

Според проф. Николай Витанов това все още не е най-лошият сценарии.

„Най-лошият сценарии е турбулентният - голям брой заразени, резки скокове в броя заразени на ден и сериозни проблеми в болничната система. Засега обаче сме далеч от него, броят на заразените е поносим за здравната система. Но това е основният сценарии, който ни очаква през лятото“, обясни проф. Николай Витанов.