Проф. Захариев: Проблемът на БСП не е с некрофилията и възрастта, ако днес левицата избираше лидер, Нинова нямаше да спечели

Лявото пространство, което не е съгласно с лидерката си, трябва да направи нови политически субекти

проф. Захари Захариев

проф. Захари Захариев

„БСП е поставена пред дилемата как да съхрани себе си  политическия живот и това, което прави, да не влиза в конфликт с политическия ред. Досега това не се отдава на левицата. За съжаление, се появяват в медиите лидери на БСП и говорят, че все едно нищо не се случва у нас и по света. Всичко това го отдавам на политическия капацитет на опозицията и на вътрешните кризисни процеси, които очевидно продължават да се случват в партията. За съжаление, нямаме вътрешно политически контрол, поради което се губи колективното поведение в БСП“. Това заяви в предаването „Свободна зона“ по ТВ Европа проф. Захари Захариев. 

„Нещата са свързани със словесната артикулация. Важни и верни неща, казани от лидерката на БСП, са приемани негативно заради артикулацията, свързана с поведението на левицата. Управляващите са много по-адекватни спрямо общуването с хората, отколкото опозицията. Тези констатации трябва да се отнесат към политическия елит на БСП. Това нанася допълнителни щети по отношение на общественото мнение към партията. Неслучайно има понятието "некрофилия". Големият проблем на БСП не е във възрастта, а в адекватността. Ако имаше избори в БСП днес, Корнелия Нинова нямаше да спечели, защото голяма част от членската маса нямаше да отиде да гласува. Грешките на ръководството в БСП ще повлияят до голяма степен на призивите и на посланията, които ще носят делегатите на конгреса", каза още проф. Захариев. 

"Има два сценария на евентуален конгрес - да се продължи блатната обстановка в БСП и да се води до летален изход. Другият е определени кръгове от хора да се опитат да създадат нова лява структура, която да внесе свеж полъх в политическия живот", коментира Захариев.