Прогноза на Световната банка: БГ-икономика ще забавя растежа си до 2021

Като основни причини банката посочва забавянето на растежа на еврозоната

Българската икономика ще продължи да забавя растежа си в следващите три години и към 2021 г. ще е изгубила над една четвърт от темпото, с което растеше през 2016 г. В нито една от петте години България не е успяла и няма да успее да обърне тенденцията, пише "Дневник".

Това се казва в януарската прогноза на Световната банка, в която се заявява, че през 2019 г. световната икономика ще расте по-бавно заради напрежението в търговските отношения и намаляване на международната търговия. Корекцията е от прогнозен ръст от 3% през 2018 г. на 2.9% през новата година и 2.8% през 2020 г.

Това важи и за САЩ и Китай, които са в остър спор за свобода на търговията, протекционизъм и защита на авторски права, довел до санкции и контрасанкции между двете държави. Американската икономика ще се забави от 2.9% на 2.5% в последната година преди изборната 2020 г., а китайската - от 6.5% на 6.2%. С изчерпването на ефекта от данъчната реформа на президента Доналд Тръмп през 2021г. ръстът на икономиката в САЩ ще е слязъл рязко на 1.6%, т.е. почти половината от темпото, очаквано за настоящата година. По това врее Китай ще расте с 6%, което е добро темпо и макар да не е като средно 10% растеж годишно в периода 1980-2010 г., то е резултат от специална политика на Пекин от последните години за преминаване към по-ниски, но по-стабилни, нива на нарастване.

"В началото на 2018 г. световната икономика работеше на пълни обороти, но в последвалите месеци изгуби скорост и в предстоящата година пътуването може да се окаже още по-неприятно", казва в официалното съобщение Кристалина Георгиева - главният изпълнителен директор на СБ, която от 1 февруари временно ще оглави институцията. Докладът от януари е наречен "Смрачаващи се небеса" и съдържа предупреждения за предстоящо т.нар. меко приземяване на световната икономика, за което първите ясни сигнали са се появили към средата на миналата година.

Януарската прогноза на СБ

За България банката коригира надолу с 0.5-0.6% от БВП всичките си прогнози от предишния юнски доклад "Глобални икономически перспективи". Половин година по-късно СБ очаква ръстът през 2018 г. да е бил 3.3%, а не 3.8%, което означава, че за 6 месеца според анализаторите българската икономика е изгубила над една осма от темпото на растеж.

Понижени са и очакванията за настоящата и следващите две години. През 2019 г. забавянето ще продължи до ниво от 3.1%, догодина ще е 3%, а през 2021 г. ще слезе на 2.8%. За сравнение - през 2016 г. икономиката е нараснала с 3.9% според данните на СБ.

Като основни причини банката посочва забавянето на растежа на еврозоната, която е основният търговски партньор на България, както и отслабването на стимулиращи ръста ефекти във финансовия сектор и изострящият се недостиг на работна ръка.

Хърватия и Черна гора страдат от същите проблеми, докато икономики като унгарската, полската и сръбската са нараснали заради умерена инфлация, ниски лихви при кредитите, засилено вътрешно потребление и инвестиции. Западните Балкани (с изключение на Черна гора) също отчитат стабилно вътрешно потребление, а Македония получава комплименти и икономически ползи от прекратяването на политическата криза, формирането на ново правителство и подобряването на инвестиционния климат.