„Локхийд Мартин“: Скептиците в България да са спокойни, вече строим новите изтребители Ф-16

Производителите показаха симулатор в София, който е копие на американските машини

Симулаторът на Ф-16

Симулаторът на Ф-16

Фирмата производител на американските изтребители Ф-16 база 70 „Локхийд Мартин“ представи симулатор на самолетите, които страната се готви да купи. В столичен хотел от компанията показаха с виртуален експеримент какви са способностите на машината. Пред Faktor.bg мениджърът за Ф-16 Джим Робинсън успокои скептици, че американците имало опасност да ни преметнат, тай като още нямало готови самолети. Faktor.bg припомня, че например бившият депутат от БСП Славчо Велков бе един от първите, които изрази подобни съмнения. Робинсън заяви, че частите за изтребителите вече се правят. По думите му се подготвят 30 самолета, които ще бъдат продадени в още няколко страни.

„Разликата между самолетите Ф16 и „Грипен“ на първо място е в технологията, но ние имаме политика да не коментираме конкурентите си и какво те предлагат на страната ви. Американските изтребители на първо място ускоряват по-бързо, имат по-голям капацитет за товар на оръжия, както и по-дълго летателно време. По статистически данни изтребителите Ф16 са по-добри във въздушен двубой. Има система с автопилот, която спасяват пилота, ако изгуби контрол над машината“, 

„Ние предлагаме част от пакет, който е предназначен за ВВС на България. Нямам представа какво са предложили от „Грипен“ и дали щеше на страната ви да излезе по-евтино или по-скъпо, ако бяхте предпочели шведската марка. Искам да успокоя хората в страната ви, които се съмняват, че самолетите нямало да бъдат произведени. Вече се правят първите компоненти за самолетите Ф16 блок 70. Ще започнем да ги сглобяваме още това лято, тъй като вече имаме 30 поръчки. Става въпрос за Бахрейн, Тайван и Словакия, които също са поръчали от този вид машини“, каза още Робинсън, който уточни, че ще има специални курсове за обучение на нашите летци на територията на България. По време на представянето на самолетите от "Локхийд Мартин" дадоха възможност на репортери да "управляват" изтребителя виртуално, да пилотират и да свалят цели. 

f16-simulator.jpg

f16-simulator2.jpg

Джим Робинсън