Прокуратурата разпространи скандални СРС-та с президента и шефа на ВВС - договарят укриване на документи (видео)

Румен Радев

Румен Радев

Прокуратурата разпространи запис от приложени специални разузнавателни средства (СРС) срещу командира на Военновъздушните сили (ВВС) Цанко Стойков, в който той разговаря с президента Румен Радев. Записът е направен от ДАНС, а разследването е за престъпен сговор (чл. 321, ал. 6 от Наказателния кодекс). На записа Стойков обяснява как от КПКОНПИ са проверявали документи, свързани с Десислава Радева. Той предлага на държавния глава да скрие това, което може да компрометира първата дама и самия него.

 "Аз съм дал указания каквото може да не пращаме (на КПКОНПИ б. ред.) - какви заповеди са издавани, какви договори са сключвани... става въпрос за назначението на Деси, какви договори е имала, какви жилища е ползвала, кой ги е плащал...", рапортува Цанко Стойков пред Радев, който се интересува живо от кого са писмата, които е получил началникът на ВВС. "Това са абсолютни простотии, знам ги отдавна", констатира президентът. "Всичко като отговор ще гледаме да го изчистим", успокоява го Стойков, но държавният глава настоява да види какво ще се прати на КПКОНПИ предварително, за да може и неговият юридически екип да погледне документите. "Ма за какво ще даваме обяснение, ненужната информация въобще няма да я даваме", казва още шефът на ВВС. 

От прокуратурата съобщиха, че това е разследването, за което днес главният прокурор Иван Гешев каза, че е станало повод за отправеното питане до Конституционния съд относно границите на имунитета на държавния глава. Делото е на специализирната прокуратура и на 23 януари 2020 г. е спряно заради наказателната неприкосновеност на държавния глава (виж по-долу постановлението за спиране).

Шефът на ВВС и президентът обсъждат проверката на антикорупционната комисия срещу съпругата на държавния глава – Десислава Радева, която миналата година приключи със заключение, че няма конфликт на интереси.

След това пък президентът подкани главния прокурор да обясни мотивите си за отправеното искане и от прокуратурата обясниха, че във връзка с призива, публикуват част от веществените доказателствени средства по разследването, както и постановлението, с което то е спряно заради имунитета на Радев. „Анализът на проведените телефонни разговори разкрива, че същите са по повод вероятно извършвана проверка от КПКОНПИ по отношение на г-жа Десислава Радева. Наблюдаващите прокурори считат, че може да се приеме във висока степен на достоверност предположението, че пълното извършване на тази проверка на КПКОНПИ е била осуетена поради укриване на документи“, посочват от прокуратурата.

В съобщението на прокуратурата се заявява, че при този анализ са констатирани данни и доказателства „за висока степен на вероятност за съпричастност към престъпна дейност, предмет на разследване, на лице, заемащо висша държавна длъжност – президент на Република България, като установените евентуални престъпни действия не са свързани пряко с изпълнение на службата му“.