Правосъдието със смущаващи подробности за българчетата от "къщата на ужасите"

Процедурата по осиновяване на двете деца е стартирала през м. май 2011 г. по реда на специалните мерки за осиновяване и е приключила през м. ноември 2011 г. с решение на Софийския градски съд. Става въпрос за две близначки, които към момента на осиновяването са били на 7-годишна възраст, като едното от децата е със специални нужди. Не са регистрирани сигнали преди появата на информацията, че осиновените българчета в САЩ са били малтретирани.

Това обяви на пресконференция директорът на Дирекция ''Международна правна закрила на детето и международни осиновявания'' в Министерство на правосъдието Милена Първанова във връзка с казуса с двете осиновени българчета от американска двойка в градчето Съмървил, щата Мисури в САЩ, съобщават Novini.bg.

,,От раждането им до тяхното осиновяване децата са били отглеждани в специализирани институции в страната'', посочи тя.

Първанова информира още, че мъжът е бил с висше образование и е работил в сферата на информационните технологии, докато майката е била домакиня.

По официална информация двойката от Съмървил е имала и четири биологични деца.  Всички деца са намерени в окаяно състояние - недохранени, с паразити и болни. Децата е трябвало да се молят, за да получат дори възглавница, като всички са спели в стая на гола бетонна плоча.

"Днес научихме информацията за децата, намерени в къща тип ферма. Това е ужасен случай. В рамките на работния ден се свързахме с местните власти. Шерифът ни информира подробно за състоянието на българчетата. Децата са на сигурно място, на около час път от град Съмърсвил", заяви пред НоваТВ генералният консул на Република България за Средния Запад в САЩ, със седалище Чикаго – Иван Анчев.

"Лекарите не са установили сексуално посегателство или сериозни и тежки наранявания. За всички деца се полагат специални грижи. От източници разбрах, че родителите са искали те да се обучават у дома и са държали да изучават религиозни книги. Все още не се знае какво са работили родителите", разкри консулът.

Милена Първанова уточни, че според нашето законодателство и повечето законодателства в рамките на двугодишен период на всеки шест месеца Министерството на правосъдието изисква подробен доклад за състоянието и развитието на осиновените деца. Според този доклад децата са се вписвали добре в живота на семейството. Имало много прегръдки и усмивки,  допълни тя.

,,Социалният работник е установил привързаност от страна на родителите спрямо децата. Той е бил уверен, че те имат добро и сигурно бъдеще пред себе си с това семейство.

В момента момичетата са настанени на специално място и се намират в добро здравословно състояние'', сподели още Милена Първанова.