Пропаганда и манипулации – Иран забърка канадски учен и коронавируса със сваления украински самолет

Преди дни в социалните мрежи гръмна новината, че на 8 януари 2020 г. Корпусът на гвардейците на ислямска революция в Ирак умишлено е свалили пътнически самолет „Боинг“ 737-800, изпълняващ международния полет PS752 на Украинските авиолинии от Техеран до Киев, за да унищожи един от пътниците на самолета. Става дума за канадския учен, доктор по имунология Форуг Хадем, за когото се твърди, че се е опитал да изнесе от страната щам на коронавирус и ваксина срещу COVID-19.

Това ли е действителната причина за сваления „Боинг“ или режима в Техеран се опитва да оправдае трагедията с Ковид-пандемията?

Тази информация е твърде далеч от реалната картина и причини за трагичния инцидент и по-скоро е поредната конспиративна теория, тиражирана от  медии, пропагандиращи режима в Иран. 

На 8 януари 2020 г. полет PS752 на Украинските авиолинии наистина е свален от иранска ракета „земя-въздух“ минути след излитане от Техеран, Иран, като при трагичния инцидент загинаха всички 176 души на борда.

Според окончателния доклад на Иранската организация за гражданска авиация, публикуван на 17 март 2021 година, като причина за катастрофата се посочва „човешка грешка“. Операторът, който е следял полета на самолета, „погрешно го е идентифицирал“ като вражески самолет и е изстрелял ракета без разрешение на командира. В доклада се казва още, че причината е промяна в географското положение на комплектът за противовъздушна отбрана (ПВО), поради което не са били преконфигурирани данните и това е довело да фаталната „човешка грешка“. В доклада се казва още, че комплексът за ПВО погрешно е разпознал Boeing 737-800 като "цел, движеща се от югозападна посока към Техеран", а не като пътнически самолет.

Украйна обаче отказва да приеме заключенията в този доклад, наричайки го „пристрастен“, а аргументите – „избирателни“ и „измамни“. Действителните причини за трагичната катастрофа са изяснени от канадски експерти, като поставя акцентът върху това, че „Иран не успя да осигури безопасността на въздушното си пространство и да уведоми авиокомпаниите за рисковете, които ги заплашват, като по този начин подготви почвата за такава ужасна трагедия“.

В този смисъл няма връзка между катастрофата на полет PS752 на Украинските авиолинии с пандемията COVID-19, а още по-малко с д-р Форуг Хадем. Той наистина е сред загиналите в самолетната катастрофа, но ученият няма нищо общо с изследването на коронавируса, още по-малко с пандемията на COVID-19. Неговите изследвания се фокусират върху темата за взаимодействията между гостоприемника и патогена по време на смъртоносното паразитно заболяване.