Отец Паоло Кортезе: "Вяра и общество" на Горан Благоев е богатство за цялото общество

Протест в подкрепа на водещия на предаването

Над 110 души, зрители и съмишленици на Горан Благоев, водещ на предаването "Вяра и общество", се събраха в негова подкрепа пред сградата на БНТ. Дойдоха въпреки жегата - точно в 14.00 - часът, в който предаването обикновено се излъчваше по БНТ. Сред тях бе проф. Калин Янакиев и съпругата му Слава, която също е университетски преподавател, Методи Андреев, доц. Дилян Николчев от Богословския факултет на СУ, проф. Христо Кожухаров от УНСС, архимандрит Дионисий, архиепископ Христо Писаров. Специално от Белене да подкрепи Горан Благоев бе дошъл и отец Паоло Кортезе, кметът на район Слатина Георги Илиев, Екатерина Бончева от Комисията по досиетата. Някои от дошлите държаха плакати с надпис "Стига цензура" и "Подкрепа за Горан Благоев".

"Вяра и общество" съществува от 15 г. и е единственото с подобна тематика в българския ефир, но ръководството на Българската православна църква (БПЦ) от 2016 г. не допуска клирици не участват в предаването. Миналата седмица Горан Благоев обяви, че летните излъчвания на повторенията на броевете на предаването са спрени от ефир, и намекна, че самото предаване ще бъде спряно през есента. 

Днешната проява събра граждани, университетски преподаватели и представители на различни религии. Организатори на протеста са богословът Пламен Иванов и Генади Михайлов.

Ето какво заявиха някои от участниците в протеста.

Пламен Иванов, богослов: Това, което каза Емил Кошлуков пред, СЕМ е лъжа. Не е вярно, че православните християни не са представени в това предаване. Не е вярно, че Синодът е забранил. Синодът каза: „Не, ние няма да участваме“ и след няколко месеца първият човек, който участва в предаването с телефонен разговор беше самият Ловчански митрополит Гавриил. Самият синод сам се оттегли от това свое решение, защото мнозина членове на синода впоследствие прецениха, че са сбъркали. Свидетели сме на изговарянето на много лъжи и неистини и сме тук, защото отстояваме истината и знаем, че сме прави, защото отстояваме истината.  Ние не се притесняваме да я отстояваме, когато трябва и  както трябва – в подходящото и неподходящото време. Истината е тази, която ни прави свободни.  

Генади Михайлов: Всеки един от вас е можел да бъде някъде другаде, в този слънчев ден, вместо това вие тук днес сте дошли да дадете от своето време за нещо друго. Някои казват, че в България нямало толкова много доблестни хора, които да се съберат в защита на някой друг. Вашето присътвие показва, че това не е вярно. Не е никак наред да се налага един известен публицист да се обяснява и не можем да разберем откъде идва това поведение на г-н Кошлуков. Какво направи така, че това предаване да стане неудобно толкова бързо. Само за последната седмица в подкрепа на „Вяра и общество“ има над 1300 подписа, отделно над 200 университетски преподаватели застанаха зад г-н Горан Благоев. И ние сме тук за да покажем, че  той има мощна подкрепа. Щом сме тук, означава, че има нещо по БНТ, което ни интересува, г-н Кошлуков. Но ако натиска на г-н Кошлуков продължи можем да поискаме и нещо друго. Някои от организаторите на протеста предложиха да поискаме неговата оставка. Но ние отказахме. Поне на този етап. Не за това сме тук сега. Но ако наистина трябва да се стигне толкова далече, ние ще стигнем. И ако това се случи, тогава, ако съдим по поведението, културата и възпитанието на генералния директор, хората тогава ще бъдат много повече. 
   Защо Горан Благоев е неудобен? Коя е причината неговата фигура да разпалва толкова омраза? Едната причина е че няма яхта, няма съпруга на 18 години, не кара кола, която струва  шестцифрена сума, няма връзки, няма влиятелни приятели. Той е съвсем честен човек и казва това което мисли. А  тук, в БНТ, честните не вървят. Другата много тежка вина е че г-н Горан Благоев е много образован човек. Неговото присъствие е обида за хората, които искат отстраняването му, за генералния директор на БНТ. Но хората стоят зад него, защото всеки един от нас в някаква степен е един Горан Благоев. Защото всеки един от нас знае колко трудно е в нашата страна да си честен и образован човек. Знае, какво е да имаш шеф простак с който трябва да се разправяш всеки ден. Ние виждаме, че имаме кампания срещу Горан Благоев. Но се надяваме, че това предаване ще остане в ефира с неговия водещ Горан Благоев.  

Проф. Калин Янакиев, философ и културолог: Аз съм тук не защото не съм имал несъгласие с някои от тезите на Горан Благоев. Той знае с кои тези съм бил несъгласен. Но аз не приемам онова, в което го обвиняват – че хули християнската, православната вяра. Да хулиш вярата означава да познаваш под съмненение божествеността на Иисус Христос, да разделяш Светата Троица. Да хулиш вярата е едно, но да критикуваш нейните моментни свещеноначалници и представители е нещо съвършено друго. Няма в нашата все още демократичната държава люде, които да са застраховани от критика. Аз мисля, че всъщност именно това  дразни онези, които искат да свалят Горан Благоев като водещ на това предаване. Това са хора, които искат да бъдат отвъд границата на критиката, да бъдат недосегаеми за критиката, да ни внушават, че всичко в живота на нашата Църква е безупречно и няма какво да се желае. Всички ние знаем много добре, че това изобщо не е вярно. Което означава, че ние трябва да продължим да бъдем бдителни, да критикуваме именно защото сме християни и да продължим да отстояваме плурализма и на конфесии и на възгледи, защото само демокрацията може да запази вярата ни от зловреден, мрачен, нехристиянски зилотизъм. Ето затова съм тук и аз, затова ви призовавам да настоявате и вие.   

Отец Паоло Кортезе: Аз специално съм тук, защото и нашите вярващи в Белене всяка събота очакват това предаване. То е богатство за цялото общество, единствено подобно в телевизията, което е посветено на вярата и обществото. Това предаване наистина е обогатило и обогатява обществото.  Да живее „Вяра и общество“. Искам да изразя своята подкрепа за Горан Благоев и екипа на предаването“. 
Свещеникът заяви, че не искам да влизам в спор с никого, имайки предвид Емил Кошлуков. 

Архимандрит Дионисий: БНТ се превърна в институция на мълчанието и се докарахме до тук, защото не ни беше важна вярата, не беше важно да сме общество. Да сме единни и в любов по между си в битката за свободата на словото. Бъдете честити и Ви пожелавам „Вяра и общество“ да остане в национален ефир с този водещ, който провокира всички ни към размисъл.