Протестът: Лъжливи патриоти, обвити с руски знамена, прогониха отец Кортези от България

Присъстващите приеха отворено писмо до президента Румен Радев, в което настояват той да изпълни конституционните си правомощия и да отправи извинение от името на България към отец Кортези, но и към бежанците

Присъстващите приеха отворено писмо до президента Румен Радев, в което настояват той да изпълни конституционните си правомощия и да отправи извинение от името на България към отец Кортези, но и към бежанците

Над 500 души се събраха пред сградата на президентството в София, за да изразят подкрепата си към отец Паоло Кортези, както и да демонстрират възмущението си от политиците и онези от жителите на Белене, които създадоха прецедент - заради изгонването на едно законно пребиваващо у нас сирийско семейство, от България да си тръгне един обичан и популярен духовник. 

Неслучайно тази подкрепа се изразява между президентството и МС, място, на което се намира сърцето на българската държава, която трябва да гарантира правата на всеки, който е влязъл законно у нас.

Държавата отсъства, подозрително и необяснимо мълчи президентът, който трябва да е обединител на нацията, партиите и институциите. Само преди няколко месеца предишният президент Росен Плевнелиев отличи отец Паоло Кортези за заслугите му към България, смятат организаторите на протеста от "Обединение за обществен натиск", каза ръководителят му Димитър Вичев.

Според тях атаката срещу католическия духовник е и заради неговата ясна позиция за осветляването на комунистическите престъпления и опазването на българската историческа памет.

Лъжливи патриоти, обвити с руски знамена, прогониха отеца от България.  Даваме лош пример пред света, когато бягат духовници, обичащи тази страна, смятат те.

На протеста присъстваха и няколко православни свещеници.  Архимандрит Дионисий посочи, че сега е време на великденски пости, за католици и православни, сега е моментът да искаме покаяние за извършеното към отец Кортези.

Присъстващите приеха отворено писмо до президента Румен Радев, в което настояват той да изпълни конституционните си правомощия и да отправи извинение от името на България към отец Кортези, но и към бежанците, които у нас са подложени на омраза и противоправни действия. Президентът да стане гарант, че ще им се осигури закрила, както и да е гарант за изпълнението на чл. 61 от Търновската конституция:  „Всякой роб, стъпил на българска земя, независимо от неговия пол, вяра, народност, става свободен”.

Прикачени файлове