Протестиращи скандират: Платените провокатори нямат място тук!

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Шести антиправителствен протест се провежда в София. Основното искане остава – оставка на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. Протестиращите не губят надежда и остават на площада докато не се удовлетворят исканията им, предаде БГНЕС.

Освен в столицата хората изразяват недоволството си и по улиците на Бургас, Благоевград, Пловдив, Хасково, Стара Загора, Велико Търново, Варна, Шумен, Добрич, Силистра, Русе, Габрово, Монтана, Плевен, Видин и Ямбол. Българската общонст в в Берлин, Лондон и Виена също протестира.

Минути преди 20 часа протестиращите тръгнаха на шествие из града и обиколиха сградите на институциите в центъра, като неуморно скандираха „оставка”, „Гешев е позор – оставка и затвор”, „всеки ден ще е така до победата”, надуваха свирки, водени от ударите на барабан.

От бул. „Дондуков” по ул. „Г.С. Раковски” протестното шествие мина покрай храм-паметника Свети Александър Невски, където кордон полиция и жандармерия отклони хората, за да не могат да стигнат до сградата на парламента. От там множеството заобиколи по ул. „Оборище” и блокира движението по бул. „Васил Левски” в района на Софийския университет, където спря и скандира „мутри вън” в продължение на няколко минути. Със завой по бул. „Цар Освободител” протестът се насочи към Народното събрание, където две линии полиция – първата с жълти жилетки „Антиконфликт”, а втората на екипирани представители на реда с каски и щитове.

От там протестът се върна към изходната си позиция – триъгълника на властта, заключен между сградите на Министерски съвет, парламент и президентство, където ще продължи до късно вечерта.