Провалените газови проекти на ЕС - 440 мил. евро "хвърлени на вятъра"

Два от тях са свързани с България

Приблизително 440 милиона евро са били пръснати за седем газови проекта, които или са се провалили, или са на трупчета, показва проучване на международната неправителствена организация Global Witness, цитирана от Euractiv. Два от тях са свързани с България.

От 2013 г. досега близо 5 милиарда евро общо пари на европейските данъкоплатци са похарчени за 41 газови проекта като газопроводи или терминали за внос на гориво, известни като "Проекти от общ интерес" (PCI), сочат данните на Global Witness, предава dir.bg.

По-голямата част от тази сума - над 430 милиона евро - са похарчени за тръбопровода BRUA, който трябваше да свърже България, Румъния, Унгария и Австрия с газовите запаси в Черно море.

Изследванията за офшорни сондажи за природен газ в черноморската икономическа зона на България и Румъния бяха гореща тема в миналото, но в случая с България работата е в пълен застой. Проектиран да облекчи зависимостта на Европа от руския газ, BRUA се стреми да пренесе 1,75 милиарда кубически метра газ в първата си фаза, което струва около 479 милиона евро. Участък от тръбопровода беше завършен през ноември 2020 г., но той се намира изцяло в Румъния и не достига нито до Черно море, нито до съседните страни.

Инвеститорите сега се притесняват, че BRUA няма да транспортира газ от Черно море, след като американската компания Exxon, която беше водещ в по-голямата част от проекта, обяви, че иска да продаде лиценза си.

Плановете за разширяване на BRUA в Унгария бяха отменени през април миналата година и е малко вероятно тръбата да транспортира газ от Черно море - което не отговаря на първоначалната амбиция на проекта, когато ЕС го определи като проект от общ интерес.

Вторият проект с българско участие е газопровода Eastring, която трябваше да свърже Словакия с българо-турската граница през Румъния и Унгария, е отложен за неопределено време. Определената от ЕС субсидия беше за 438 527 евро.

Останалите пет проекта са:

Третата междусистемна връзка между Португалия и Испания (отменена). Субсидия от ЕС: 97 359 евро
Газопроводът Midcat, свързващ Франция и Испания (отменен). Субсидия от ЕС: 6 253 708 евро
Междусистемната връзка между Полша и Чешката република (само проект). Субсидия от ЕС: 1 360 868
 Газопроводът Пинс-Лендава-Кидричево (без активност от получаването на финансиране от ЕС през 2014 г.). Субсидия от ЕС: 344 500 евро
Австрийско-Чешки газопровод (спрян). Субсидия от ЕС: 41 993 евро.