"Прозренията" на убиеца от Ханау

Тайни организации, заговори и тайно знание – те контролират всичко, смята убиецът от Ханау

Тобиас Р.

Тобиас Р.

Около 22 часа в сряда вечер Тобиас Р. нахлува първо в един, после във втори наргиле бар в Ханау, където убива деветима души. Малко по-късно застрелва майка си и се самоубива. 11 убити и шестима ранени – тази равносметка превръща престъплението на Тобиас Р. в най-кръвопролитния терористичен акт в Германия от десетилетия. Само за една година подобно нещо се случва вече за четвърти път.

Броени часове след кръвопролитието в интернет се появява така нареченият "манифест" на Тобиас Р., в който убиецът споделя налудничавите си идеи. Той живее в свят, изобилстващ от заговори и омраза. Свят, който процъфтява в някои интернет-територии и вече отдавна не е само периферно явление.

Тобиас Р. рецитира манифеста си на английски – на езика на world wide web – и се обръща, ни повече ни по-малко, към самия американски народ. За го уведоми, че някакви безименни тайни организации, опериращи от подземни бункери, били взели под свой контрол не само САЩ, но и целия свят. Могъществото си тези организации черпели от своето "тайно знание", чрез което превръщали всички останали хора в "роби". Тези организации имали и собствени тайни служби, който денонощно следели и наблюдавали Тобиас Р.

Тайни организации, заговори и тайно знание – те контролират целия свят, смята убиецът. "Единственото, което играе някаква роля, е хората най-после да се доберат до знанието за това какво точно се случва тук", заявява Тобиас Р. в своя "манифест", който очевидно е публикуван в мрежата на немски още през 2019-а година. Той самият се бил добрал до това знание благодарение на гласове, които чувал в главата си от най-ранна детска възраст. Вярвал освен това в телепатията - в предаването на мисли на далечно разстояние само благодарение на мисловната енергия. Този предполагаем феномен, впрочем, беше ескпериментално изучаван от ЦРУ през 70-те години на 20-и век.

Убиецът се смята за привилегирован гений

ЦРУ работи над телепатията като потенциално оръжие в Студената война, а Тобиас Р. решава да сподели своя телепатичен опит с някакъв "Институт по телепатия". Той смята себе си за привилегирован "гений", който е разкрил тайните заговори и невидимите механизми в света. Тъкмо в резултат от това атентаторът от Ханау е дълбоко убеден, че трябва да действа. Действията му обаче сублимират в омраза: омраза към евреите, омраза към чужденците, омраза към жените.

Според него, светът можел да бъде спасен единствено, ако бъдат изцяло унищожени някои "раси" и народи. Турците, иракчаните, афганистанците, арабите и евреите трябвало да бъдат изпъдени, избити, изличени. Всъщност Тобиас Р. лично няма никакъв лош опит с турци или араби. Вместо това обаче има забележително прозрение: феминизмът бил виновен за ниската раждаемост, в резултат от което възниквала масова имиграция, а тя пък била дело на "евреина".


В объркания и налудничав вътрешен мир на Тобиас Р. това са централните опорни точки: евреите, феминизмът, миграцията и тайното знание. Неговият светоглед е коктейл от заговорнически теории. Според професор Михаел Бутер от университета в Тюбинген, сърцевината на теориите на заговора е тъкмо това: убеждението, че някаква групировка, оперираща на тъмно и водена от долни подбуди, се опитва да постави под контрол или да унищожи определена институция, страна, ако не и целия свят. А Тобиас Р. е забъркал коктейл от "класически" заговорнически теории като тази за стремежа на евреите да поставят целия свят под свой контрол, и по-нови конспирации – за ролята на феминизма и за "преместването" на цели населения.

Конспирация, езотерика и расова омраза

Тайните открай време възбуждат въображението на хората. Тайното знание - или убеждението, че съществува такова, разделя хората на две групи: на "посветени" и "обикновени", на могъщи и подвластни. В собствените му излияния образът на Тобиас Р. се очертава като образ на човек, който първоначално се чувства безпомощен в контакта си със света, с чужденците, с жените и с цялото общество. После обаче придобива "могъщество" благодарение на своите специални способности и решава да се възползва от него. Атентатите в Ханау като в капка вода отразяват опасната привлекателна сила, която вярата в някакво тайно знание и в заговорнически теории упражнява върху определени "вълци единаци".

Тобиас Р. не е някакво рядко изключение. През 2017-а година в южна Германия беше арестувана група от шестима така наречени "граждани на Райха", които се наричаха и "друиди". И те бяха подвластни на коктейл от езотерика, езически ритуали, антисемитизъм и расова омраза. Атентаторите от германския град Хале и от новозеландския Крайстчърч също вярваха в заговорнически теории. И изобщо типажът на съвременния крайно десен терорист се характеризира с влечение към митично-спиритуални "тайни знания" и към теории на конспирацията.

Разбира се, не всеки, който вярва в теориите на заговора, автоматично се превръща в терорист. Тъй че силите за сигурност са изправени пред една сизифовска задача: да отсеят истински опасните психопати от множеството безобидни налудничави хора. При решаването на тази задача силите за сигурност трябва да обозират един много широк терен: не само теориите на конспирацията и вярата в някакво тайно знание, но и модерните напоследък "алтернативни факти".

За съжаление, техните усилия ще дойдат прекалено късно за жертвите на атентатора от Ханау…

Кристофер Неринг, Дойче Веле