Психолог: В ситуация на криза запазете спокойствие, страхът е лош съветник

Мадлен Алгафари

Мадлен Алгафари

Страхът е лош съветник, той ни води към лоши решения. Това заяви в ефира на Нова ТВ психологът д-р Владимир Сотиров, който заедно с Мадлен Алгафари коментираха настоящата кризисна ситуация и мерките, които се взимат във връзка с коронавируса.

„Напрежението ще продължи да се нагнетява. А хората реагират по начина, по който им се предлага да реагират. Реагираме със страх, защото това се очаква. Към нас се отправят послания, които съдържат ясно указание за тревога, за сериозен проблем, за живота ни - ние трябва да се стреснем и да се затворим в къщите”, коментира д-р Сотиров.

Според него обаче това е голям проблем.

„Страхът е лош съветник. Когато човек взима решения, воден от страх, той не взима разумни решения”, смята психологът.  

По думите му ако хората бъдат притиснати докрай, те ще започнат активно да саботират правителството.

„Ние се намразваме, озлобяваме се, не гледаме на другите като на хора, а като на вируси. Ще опазим живота си, но на каква цена? На цената на озверяване”, заяви д-р Сотиров.

Според Мадлен Алгафари страхът е основна наша защита, но само когато е в здравословната си доза. Според нея след преминаването на кризисната ситуация ще има повече работа с хора с постравматични състояния.

„Когато се страхуваме и депресираме, сме податливи за всякакъв вирус. Изключително важно е хората да запазят спокойствие”, смята Мадлен Алгафари.