Пулмолог с много ценни съвети за грипа, антибиотика и кога спешно да потърсим лекар

При грипна епидемия избягвайте кафенетата, твърди д-р София Ангелова

Д-р София Ангелова

Д-р София Ангелова

В цялата страна до момента официално са регистрирани 7 случая на грип. До вчера те бяха шест – при деца, но от вчера са регистриран случай на възрастна жена от Бургаско със „свински грип”. 

„В момента по-често не става въпрос за грипни вируси, а за респираторни. Тази есен бяхме нападнати от бокавирусите, които предизвикват предимно кашлица – мъчителна, суха и продължителна кашлица. Втората група са риновирусите, които предизвикват болки в гърлото рано сутрин, а до вечерта започва обилна хрема, след което се появява мъчителна и продължителна кашлица. Парагрипните вируси предизвикват висока температура, има еднодневен пик и след това може да се появи кашлица”, коментира в предаването „Тази събота” на бТВ пулмологът д-р София Ангелова.

Тя напомни, че най-вече от имунната сила на нашия организъм зависи дали ще се разболеем. Затова е важно да се борим да повишим своя имунитет, тъй като лекарства срещу вирусите няма.

Какво е характерно за грипния вирус? "За грипния вирус е характерно острото начало, висока температура, треската, болка в мускулите и ставите, главоболие, дори невъзможността да понасяш светлината. Това са признаците, които налагат човек да остане вкъщи. Дори бих казала не отивайте в лекарските кабинети, защото те се превръщат в инкубатори на вирусите. Първо информирайте вашия личен лекар, който има право по телефона да ви назначи антивирусен медикамент, който не позволява вирусът да влезе в клетката и да започне разпространение. Разполагаме с три антивирусни медикамента”, съветва д-р Ангелова.

По думите й високата температура не трябва да бъде причина за взимане на антибиотик. „Приемът на антибиотик в първите 48 часа на грипа по-скоро ще бъде вредно. В този период от време трябва да се борим да повишаваме имунните сили на организма, за да се справим с вируса, а антибиотикът подтиска имунитета. Той убива само бактериите и освен това има странични ефекти и може да бъде много по-страшен за пациента. Антибиотик се назначава само от лекар”, уточни пулмологът.

Във времето на грипа, ако организмът не е достатъчно силен, могат да се развият усложнения. Лекарска помощ задължително се търси, ако се проявят признаци кашлица, температурата се задържа дълго, променя се цветът на храчките, учестено дишане, игра на пулса. Златният стандарт в пулмологията е рентгенографията. Защото най-честите усложнения са не само бронхитите, но и бронхиолитите и пневмониите.

Д-р София Ангелова съветва при грипна епидемия да избягваме кафенетата за социални контакти. Високите температури забавят грипа, защото хората излизат навън, разхождат се - грипният вирус не обича кислорода. А когато на едно място се събират много хора, се създават условия за разпространение на грипа.