Апелативният съд пуска убиеца Джок Полфрийман предсрочно от затвора

Той изтърпяваше присъда от 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов

Джок Полфрийман

Джок Полфрийман

Австралиецът Джок Полфрийман излиза предсрочно от затвора, където изтърпява 20-годишна присъда за убийството на студента Андрей Монов. Това реши днес Софийският апелативен съд (САС), съобщава „Лекс“. На Джок Полфрийман му оставаха да изтърпи още 6 години и 6 месеца от присъдата. През юли Софийският градски съд отказа да го освободи, след като прецени, че той все още не се е поправил, а подалият наскоро оставка шеф на Софийския затвор Десислав Трайков каза тогава, че Полфрийман е многократно наказван за неизпълнение на заповеди и демонстративно неподчинение. Осъденият обаче отговори, че за годините, през които е лишен от свобода, не е наказван за физическа агресия, но ако се натъквал на проблем, пускал жалби. Той изрази и съжалението си за смъртта на Андрей Монов. Полфрийман обжалва решението на градския съд и днес апелативните съдии прецениха, че той заслужава предсрочно освобождаване.

Преди година той отново поиска да излезе предсрочно от затвора, но оттегли искането си още преди съдът да го разгледа, след като разбра, че затворническата администрация е против. През юли 2011 г. Върховният касационен съд окончателно осъди Полфрийман на 20 години затвор, но той е в ареста от края на 2007 г., когато извърши убийството в центъра на София. Тогава след спор и сбиване с компанията на Монов, австралиецът намушка фатално с нож студента и рани Антоан Захариев.

Името на Полфрийман нашумя отново преди три години. В затвора той стана председател на затворническо сдружение, което се бори за правата на лишените от свобода. Заради тази му инициатива, неговата сънародничка Каролайн Стейпълс го номинира тогава за „Човек на годината“ в класацията на „Българския хелзинкски комитет“ (БХК), което предизвика обществен скандал и правозащитната организация оттегли номинацията му.

Преди 6 години пък австралийските власти поискаха Полфрийман да бъде трансфериран в родината си, където да изтърпи остатъка от присъдата си, но главният прокурор Сотир Цацаров отказа, като се мотивира, че тогава осъденият е извършвал множество груби нарушения на правилата и многократно е бил наказван в затвора, а освен това беше изтърпял по-малко от 6 години от наложеното му наказание.