Пуснаха движението в едното платно на АМ "Струма"

Движението на леките коли за Кулата в едното платно на АМ "Струма" край Дупница се пуска от 16.00 ч. в петъчния ден, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". В крайна сметка добрата новина се оказа подранила и автомобилите тръгнаха едва час по-късно, предаде БТВ.

На разклона за Бобов дол хората се включваха към стария път – по Е-79, но вече цялото движение е по магистрала "Струма". 

На две места колите се пренасочваха в насрещното – един път заради фуга, а друг път заради моста в района на Дупница. 

Преди 11 дни пожар на вторични суровини под моста на магистралата стана причина движението в участъка да бъде спряно. 

Извършените днес тестове на съоръжението при 62 км потвърдиха, че е възможно пускане на трафика в платното за София, което е по-слабо засегнато от пожара в депото за отпадъци. 

Днес и утре в участъка от АМ "Струма" ще преминават леките автомобили, пътуващи към Кулата, а идващите от Кулата към София ще пътуват по Е-79. 

В неделя и понеделник, когато трафикът от Гърция към столицата е по-интензивен, по автомагистралата ще преминават леките коли за София, а тези за Кулата ще бъдат по Е-79. Целта е максимално улеснение на шофьорите в края на работната седмица и през почивните дни. 

През следващата седмица в делничните дни за преминаването на леките автомобили в платното за София на АМ "Струма" край Дупница ще бъде направена допълнителна временна организация на движението в зависимост от интензивността на трафика. 

Превозните средства над 12 тона, пътуващи към Кулата, се пренасочват от АМ "Струма" към Е-79 при пътен възел "Долна Диканя". При пътен възел "Бобошево" тежкотоварните камиони отново ще продължават пътуването си по автомагистралата. 

През 2003 г. теренът около магистралата, където горя пожарът, е даден под наем на фирмата на Кольо Илиев. През 2012 г. община Дупница прекратява договора, но вторичните суровини остават на мястото.

През цялото това време до днес са правени десетки проверки и предписания до фирмата "Феникс ресурс" и до РИОСВ-Перник. Те са молени за съдействие да помогнат да накарат Кольо Илиев да си изчисти тези терени, но това така и не се случва. 

Теренът под моста, както и по два метра от ръба му, е собственост на АПИ. Но те не са видели тоновете боклуци, въпреки отчетите, които правили всеки месец.

След като за няколко дни изчистихме тонове боклуци, значи може да бъдат натрупани. АПИ не може да носи отговорност за всички недобросъвестни действия, безотговорни действия на лица, хора, организации за затова, че някъде се появява незаконно сметище, обясни Георги Терзийски от АПИ.

Разчистването е ударно - от района под моста отпадъците се избутват край него. В момента не се извозват, а се преместват с булдозери в имота, временно стопансиван от община Дупница, посочи заместник кметът Крум Милев. 

На територията на Област Кюстендил обаче няма нито едно депо, където може да се депонират отпадъците, каза още Георги Терзийски.