Путин награди с "Орден на дружбата" лидера на българските русофили

Орденът е държавна награда на федерацията от 1994 година

Николай Малинов

Николай Малинов

Николай Малинов, председател на Национално движение "Русофили", е сред наградените от президента Владимир Путин с "Орден на дружбата", съобщи "Российская газета". Получават го още посланикът на Китай, научният директор на Германо-руския форум, кметът на Монпелие и др.

Орденът е държавна награда на Руската федерация от 1994 г., като негов предшественик е "Дружба между народите" от 1972 г. Най-новата версия на правилата за присъждането му е от 2012 г. и водещото сред тях за чуждестранни граждани е "за особени заслуги за укрепване на мира, дружбата, сътрудничеството и взаимното разбиране между народите".

Малинов, бивш депутат от "Коалиция за България" и издател на в."Дума", редовно участва в събирания в Русия на проруски организации, включително на годишна среща, проведена на анексирания украински полуостров Крим.

Според в. "Аргументи и факти" в Самара тази седмица очакват "представителна делегация от България - ръководители на много големи обществени организации", и изброяват Движение "Русофили", Национално движение "Традиция" и Международната славянска община "Перун-2000", съобщава "Дневник".

На 18 май ще има международен фестивал "Самарско знаме", който ще започне с тържествен молебен в женския Иверски манастир, където е ушита бойната светиня. Ще последва повторение на кръстния ход със знамето от 20 април 1877 г. до местен парк, където ще има "интерактивни платформи, посветени на руско-българската дружба", възстановка на събития от Руско-турската война и на връчването на Самарското знаме на делегация на българското опълчение през 1877 г.

Фестивалът е създаден през 2017 г. и основни организатори са градското поделение на Руското военно-историческо общество, местната организация на управляващата партия "Единна Русия" и правителството на Самарска област.

Още на първия фестивал като "знаменателно събитие" бе определено предаването на осветено копие на Самарското знаме на руски военни в базата "Хмеймим" в Сирия "като знак на подкрепа и да им напомня за Родината".