Путин награди Шойгу с медал за ЧРД

Руският президент Владимир Путин награди за 65-ия рожден ден министъра на отбраната Сергей Шойгу, неговия верен съюзник в конфликта в Сирия и спътник в пътешествията сред природата, съобщават АФП и БГНЕС.

Путин изпрати поздравления за рождения ден на Шойгу и подписа указ, с който му връчва едно от най-високите отличия на Русия, медалът „За заслуги към Отечеството“ първа степен.

Такъв медал са получили преди външният министър Сергей Лавров, носителят на Оскар филмовият режисьор Никита Михалков и покойният виолончелист Мстислав Ростропович.

Шойгу, който ръководеше министерството за извънредни ситуации преди да оглави въоръжените сили, вече има редица медали, с които се кипри по разли„чни поводи като парада на Деня на победата на Червения площад.

Те включват много престижната звезда Герой на Русия.

Един от най-популярните държавници в Русия, който за първи път попадна на общественото внимание в борбата с пожарите и наводненията, Шойгу рядко прави политически изявления.

Той идва от отдалечения сибирски регион Тува близо до границата с Монголия и е един от малкото представители на руските етнически малцинства в топ политиката.

Като началник на отбраната от 2012 г. той ръководи мащабна модернизация на въоръжените сили с последно поколение въоръжение, включително хиперзвукови ракети и присъствие на усилени войски от Арктика до Тихия океан.

Той също ръководи военната намеса на Русия в Сирия от 2015 г. в подкрепа на президента Башар Асад.

Известен с непоклатимата си лоялност към Путин, Шойгу често е придружавал президента при риболов и пътувания в дивата природа.

Сред тях е и това през 2008 г., когато Путин стреля по сибирски тигър с успокоително, след което го целуна.

В последното си пътуване през октомври те браха гъби по бреговете на река Енисей в Сибир.