"Путинюнгенд": Деца за руската война (Видео)

Фактите и информацията по тази тема са меко казано шокиращи за това как се превръщат невинни души във войници на Путин

снимки: informnapalm.org

снимки: informnapalm.org

След като Русия атакува Грузия през 2008 и Украйна през 2014 година, милитаристичната политика се превърна в норма за руското общество. Нещо повече, войнствената пропаганда е насочена не само към възрастните – тя обхваща и децата. Кремъл активно влияе върху неоформената детска психика и се опитва да внуши на децата, че участието в руските войни – това е „свещен дълг“ на всеки гражданин на Русия. Пропагандата се подсилва с реална военна подготовка на децата, за да бъдат привлечени те в бъдещи военни операции. Трябва да отбележим, че военно-пропагандната работа обхваща не само руските деца, но и децата, живеещи в окупираните територии, както и децата от страни-съюзници на Русия (Беларус, Сърбия). Подобна милитаризация е заплаха не само за самите непълнолетни, но и за страните, които вече са обект, или са потенциални цели на руската агресия.

През 2009 година президентът на РФ Путин възобнови паравоенната организация ДОСААФ (Доброволна общност за съдействие на армията, авиацията и флота) от времената на Съветския съюз, пише сайтът informnapalm.org, който прави разследване на тази тема.

На свой ред обновеният ДОСААФ става база за създаването на военизираната детска организация „Юнармия“. Путин и Шойгу (министър на отбраната на РФ) създават

„Юнармия“ през 2015-2016 години

„Юнармия“ е най-известната извън границите на Русия част от руската система  за военна подготовка на деца, която някои критици на руския режим неофициално наричат „Путинюгенд“ (по аналогия с „Хитлерюгенд“). Впрочем „Юнармия“ е само незначителна част от комплексната система за военно възпитание на непълнолетни. Мащабите на привличане на руските деца към военната подготовка са много по-широки.

deca_voina-_1jpg.jpg

Но през последните 10 години Русия стига значително по-далече. Руското Министерство на образованието (в сътрудничество с Министерство на отбраната, ФСБ, МИС, МВР, Следствения комитет и други държавни органи) е открило хиляди кадетски класове в обикновените общообразователни училища. Кадетският клас е специализиран военен клас в нормално училище (за деца от 7 до 18 години). Децата в тези класове ежедневно носят военна униформа и след нормалните часове по общообразователната програма в училището, остават във втората половина на деня за занятия по военна подготовка. Взависимост от училището, военните класове приемат ученици от 5 клас (от 11 години) или дори от първи клас (от 7 години).

През 2014 година в Русия вече са съществували 177 кадетски корпуса на Министерство на отбраната (почти 62 хиляди деца) и 7 хиляди кадетски класа в общообразователни училища на Министерство на образованието и науката (при средно 20-25 ученика в клас, това са още 140-175 хиляди деца). След 2014 година обаче са открити много нови кадетски класове. Например в Москва първият кадетски клас се появява едва през 2014 година (в регионите към този момент те са вече доста), но през 2017 година вече в 168 московски училища има кадетски класове. През 2018 година в кадетските класове в столицата Москва се обучават 12,5 хиляди деца. В регионите количеството кадети също стремително нараства. Например в Приволжски федерален окръг, където живее близо 20% от населението на Русия, през 2012 година е имало 22 хиляди кадети, а през 2017-а вече са 41 хиляди. Тоест като цяло в кадетските класове в Русия по състояние към 2018 година може да се обучават наколко стотин хиляди деца. И тука става дума за деца от 7 годишна възраст в обикновени общообразователни училища. Тези деца всекидневно носят военна униформа, и в допълнение към обичайната училищна програма посещават занятия с военно направление (от военна история до огнева подготовка), и ходят на военни полигони.

deca_voina-_2pg.jpg

На подчинение към Министерство на отбраната на Русия са и така наречените кадетски корпуси и кадетски училища. Кадетските корпуси са училища-интернати за военна подготовка на деца, учещи в средните класове (след 11 години). [Всичко, което трябва да знаете за кадетските корпуси и класове (рус.)]. В ограничено количество такава форма на военна подготовка е нормална практика в различни страни, включително и в Украйна.

В същото време нараства не само количеството деца, привлечени в системата за военна подготовка. Увеличава се и качеството на тази подготовка. В училищата се създават нови специализирани кабинети, стрелбища, закупуват се симулатори за стрелба, тренировъчно оръжие, включително и мини и гранати, както и друго оборудване за тренировки.

Кремъл отделя особено внимание на

милитаризирането на децата сираци

deca_voina-_3jpg.jpg

Непълнолетни, които изцяло зависят от държавата и нямат възможност да се откажат от участие в такива инициативи на властта или от учебно-възпитателни заведения.

9 май е превърнат в кулминация на военната пропаганда и милитаризацията на децата и младежите, когато се провеждат така наречените „паради на предучилищни войски“ и „паради на детски колички“.

Един от начините за военна подготовка на децата са военно-патриотичните клубове към храмовете на Руската православна църква (РПЦ). В сайтовете на много от руските храмове има отделен раздел или страница с информация за наличието и дейността на такъв клуб към храма. Занятията по военна подготовка преминават в помещения, принадлежащи на църквата, под ръководството на „свещеници“.  Освен в тези клубове за военна подготовка, в храмовете допълнително занимават децата и в неделните училища. Към храмовете има и „центрове за военно-патриотична подготовка“. Допълнително РПЦ организира детски военни лагери. В църквите кадетите дават клетва, „свещеници“ благославят кадетите за „успешно провеждане на стрелби от бойно оръжие“, вземат непосредствено участие в организирането на други мероприятия, насочени към подготовката на детската армия на Путин.

deca_voina.jpg

Освен всичко изброено, важен елемент в системата за военна подготовка на децата, съществуват различни паравоенни организации, като казашките общества, „Съюзът на доброволците от Донбас“, „Съюза на ветераните от Афганистан“, Руска военно-историческа общност, „Бойно братство“ и много други. Възрастните членове на тези организации обикновено имат опит от войните (Чечня, Грузия, Украйна, Сирия) и организилат военни клубове и летни тренировъчни лагери за деца. Към април 2017 различните военни клубове за деца са минимум 5,5 хиляди.