Работници на Миню Стайков излязоха на протест, страхуват се за хляба си

Според търговския директор Емил Пилев данъчните складове са запечатани, без да бъде показана никаква писмена заповед

снимка: Лора СТаматис/БиТиВи

снимка: Лора СТаматис/БиТиВи

Стотици работници излязоха на протест пред заводите на Миню Стайков и днес. Те се събраха, за да изразят недоволството си от затварянето на обектите, и блокираха с автобус жп линията в района, съобщава Би Ти Ви. Докарани са организирано с автобуси, но казват, че са отишли на протеста по свое желание.

Става въпрос за три фабрики за производство и бутилиране на алкохол – две в село Церковски и една в съседното село Венец. В тях по изчисления на компанията, заедно със заетите по кампанията за прибиране на гроздето, работят между 2 и 3 хиляди души.

„Притесненията ни са от това, че загубваме прехраната си. Тези хора тук имат ученици, имат студенти. Искаме да знаем по чие разпореждане от вчера складовете на Винпром „Карнобат” и „Сис Индустрис” бяха запечатани. Питайки вчера представителите на Агенция „Митници”, на нас ни казаха, че по устна заповед се запечатва от най-високо ниво. Искаме да знаем кое е това най-високо ниво”, каза пред bTV една от протестиращите.

"Продължаваме борбата за хляб, за да спрем своеволията на това високо ниво”, посочи и друг служител.

Проверките започнаха преди повече от 2 седмици, когато при акция на спецпрокуратурата беше арестуван Миню Стайков заедно с още 10 души. Тогава Във всичко обекти на бизнесмена влязоха данъчни, а в тези три фабрики, които на практика представляват и данъчни складове заради акцизните стоки – и митничари.

Според Агенция „Митници” са открити сериозни нарушения и за да бъде проверена документацията, се налага фабриките да бъдат запечатани, първоначално за срок от 48 часа.

Според търговския директор Емил Пилев данъчните складове са запечатани, без да бъде показана никаква писмена заповед. „Ние сме в гроздоберна кампания, пред завода има 200 тона грозде, има 4000 тона грозде само от нашите собствени лозя, които не са прибрани”, допълни той.

Търговският директор подчерта, че винаги са съдействали на проверяващите. „На нас досега не ни е показан нито един акт за някакви констатирани нарушения”, категоричен беше той. По думите му на ден от заводите излизат най-малко 20 камиона с вина и спиртни напитки, във а всеки камион има по 30 палета.

Продукцията в камионите гние вече трети ден. Ако не бъде приета, най-вероятно ще бъде изхвърлена. Това е продукцията на външни производители и лозари, която се изкупува, и те също не могат да си предадат гроздето, казаха още от заводите.